Iz životinjskog svijeta – Pingvini to vole solo!

Ili, što dalje, to bliže. Malo odvojenosti od partnera ne smeta nikome. Sa tim, kako se čini, najmanje problema imaju žutouhi pingvini (Eudyptes chrysocome).
Ove ptice, poznate po monogamiji, svake godine putuju čak i do 600 kilometara daleko od partnera i održavaju neku vrstu veze na daljinu. Istraživači japanskog Nacionalnog instituta za polarna istraživanja, primijetili su da kod nekih pingvina ova udaljenost iznosi čak 2.500 kilometara (zabilježeno u Biology Letters). Pri tome, pingvini ne praktikuju razdvajanje polova, jer su u zimskim kolonijama primijećeni i mužjaci i ženke, ali bez partnera.
Razdvojenost se završava uoči sezone parenja, kada se pingvini vraćaju i ponovo susreću sa svojim partnerima u ljetnim kolonijama. Istraživači su u svom eksperimentu obilježili deset parova koji su se odvojili, pratili njih i njihovo ponašanje na putovanju u toku zime. Sedam njih su se vratili svojim starim partnerima i parili se ponovo. Dva partnera su uzaludno čekali da im se vrate njihovi stari partneri, a pošto ih nije bilo, snašli su se sa drugim pingvinima.
Sudbina jednog pingvina ostala je otvorena.
Istraživačima nikako nije jasno zbog čega se životinje odvajaju, i zašto 70 posto svog vremena provode jedno bez drugoga. Naučnici su, takođe, primijetili da ženke, koje idu u hodanje, odlaze šest dana ranije u zimska obitavališta.
Ko zna? Možda žele što prije svog partnera izgubiti iz vida?
(izvor:sdz)
Priredio: Smail Špago
nopvasloboda.ba

Komentariši