Iz životinjskog svijeta: Mladunče velikog indijskog nosoroga prvi put u šetnji

Mjesto radnje: Zoološki vrt Hellabrun u Münchenu.
Sve u svoje vrijeme: Rapti, ženka velikog indijskog nosoroga (Rhinoceros unicornis), dozvolila je svom novorođenčetu da se po prvi put nakon rođenja prošeta van kuće. Mladunče je na svijet došlo prije deset dana, ali je čitavo to vrijeme majka bila na vratima i brojnim fotografima pokazivala najčešće samo svoju stražnjicu, a mladunčetu nije dozvolila koraka dalje od njene sjenke.
Rapti je teška oko 2 tone, njena koža je debela oko 4 centimetra, nosila je mlado tačno 492 dana, asocira na oklop tenka, a u nekim jezicima nose ime „pancirni nosorog”.
Sakriveno iza majke, mladunče je moglo čuti pozive iz publike da se pojavi, i konačno odvaži udaljiti se od majke. Mladunče još nema imena, veoma liči na starije, ali sada ne teži više od 60 kilograma. Jedino se zna da je mladunče muško, i da je jedino muško mladunče nosoroga na svijetu, rođeno u zoološkom vrtu. I po svoj prilici, za dvije tri godine očekuje ga putovanje širom svijeta, u druge zoološke vrtove, za osvježenje genetike njegove vrste, što znači pariti se, dobiti mlade. Dok se majka brine o mladunčetu, njegov otac Niko ponaša se kao da ga se sva ta halabuka nište ne tiče.
(izvor:sdz)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Komentariši