Najljepši i najopasniji pogled na svijetu






Koliba Solvay, Solvay Hut, Solvayhütte, Refuge de Solvay, je planinska kućica na Matterhornu kod Zermatta, u Walliser alpama, koja leži na najčešćem usponu, na sjeverno istočnom grebenu Matterhorna.
Koliba je izgrađena 1915. godine, leži na 4.003 metra nadmorske visine, a nalazi se pod nadzorom Švajcarskog alpe kluba (SAC). U njoj se nalazi 10 mjesta za spavanje, opremljena je telefonom za hitne potrebe. Ime je dobila po Belgijancu Ernestu Solvayu, industrijalcu i hemičaru, koji je finansirao njenu izgradnju. Koliba je predviđena za smještaj samo u slučaju nužde, a već odavno važi pravilo: mogu je koristiti samo oni koji se penju na vrh, što stoji i u knjizi korištenja kolibe, koju je SAC sastavio 1931. godine: „Čuvar kolibe je ovlašten onimma, koji bez velike nužde koriste kolibu, za noćenje naplatiti 10 franaka po osobi“.
Solvay koliba pruža svakako najljepši i najopasniji pogled na svijetu. Ni u kom slučaju nije predviđena za osobe koje imaju strah od visine. Penjači iz čitavog svijeta pronalaze put do vrha Matterhorna u Švajcarskoj, kao i put do Solvay kolibe, kako bi doživjeli ovaj velličanstveni pogled. Iako je vrlo opasno, vrijedno je panorame, koja se nudi.
Prilikom gradnje 1915. godine, materijal je do ovog uzbudljivo frustrirajućeg mjesta izvlačen zu pomoć životinja. Da bi se izgradila, bilo je potrebno pet dana. Telefon za prvu pomoć uveden je 1979. godine. Ernest Solvay je bio pasionirani alpinista, i želio je penjačima, za njihov opasni sport, sagraditi jedno skrovište. Tu se iscrpljeni penjači mogu odmoriti. Iako je uspon stjenovit i težak, vrijedan je svakog truda i napora koji se napravi.
A jedan ljepši pogled na svijetu, ne može se ni zamisliti.
Smail Špago
novasloboda.ba

Komentariši