Aktuelna biljka – Šipurika, eliksir zdravlja i mladosti

Plod divlje ruže – šipurike – zaslužio je počasno mjesto u fitoterapiji i vjekovima je nezaobilazan sastojak mnogih tinktura, čajeva i sirupa za jačanje imuniteta, liječenje prehlade i malokrvnosti.
U jednoj jušnoj žlici usitnjenog i osušenog ploda šipurike možemo pronaći 60 mg vitamina C, što je dvostruko više nego u istoj količini naranče. Ta količina vitamina C zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka.
Zahvaljujući bogatom sadržaju voćnih kiselina i pektina, šipurika je odličan diuretik i laksativ pa se koristi za reguliranje probave i rada bubrega. U narodnoj medicini sinonim je za čuvara vječne mladosti, jer je bogat A vitaminom koji blagotvorno djeluje na kožu.
Šipurika daje koži vitalnost
Ulje iz sjemena ove biljke obiluje supstancama koje blagotvorno djeluju na kožu, pa se koristi za liječenje opekotina, akni i ožiljaka. Visoka koncentracije vitamina A, osigurava koži elastičnost i zdravlje, dok masne kiseline linoleinska i oleinska održavaju vitalnost membrana stanica i osiguravaju epidermu optimalnu vlažnost.Divlja ruža sadrži antioksidans flavonoid poznat po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprečavaju infekcije i podstiče obnavljanje epitela.
Još jedan antioksidans iz ovog ploda – likopen – blagotvorno djeluje na kožu, naročito zreliju jer ublažava bore i sprječava djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.
Šipurika ublažava artritis
Voćne kiseline iz šipurike usporavaju proizvodnju proteina i enzima koji učestvuju u nastanku upalnih procesa, a podstiču stvaranje kolagena i pomažu obnavljanje hrskavice. Pošto efikasno smiruje upale i ublažava ukočenost i bolove u zglobovima, ova biljka je obavezan dodatak terapiji artritisa.
Snižava kolesterol
Naučnici širom Europe traže načina da iskoriste sve blagodati koje šipurika ima po zdravlje ljudi. Osim što je nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i lijekova za jačanje organizma, naučnici se nadaju da bi mogao zamijeniti lijekove za snižavanje kolesterola.
Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su oboljeli od hipertenzije, koji su konzumirali napitak od praha šipurike i uzimali prepisanu terapiju, nakon šest tjedana imali niži krvni tlak i razinu kolesterola od pacijenata koji su uz redovnu terapiju pili lijekove sa placebo efektom.
Snižavanje kolesterola divljom ružom moglo bi pomoći osobama preosjetljivim na statine, a za razliku od lijekova koji smanjuju razinu LDL kolesterola u krvi ne stvara se rizik od pojave dijabetesa tipa 2.


Komentariši