Kako selfimanija mijenja naše živote?

Jedna od fotografija koja se može vidjeti na izložbi fotografija pod nazivom „Ego update“ u NRW Forumu u Düsseldorfu, prikazuje djevojčicu, koja je skoro još dijete, spava sa lutkom, ima lijepu odjeću, a soba joj je obojena i namještena u dječijem stilu. Djevojčica, ali još malo pa žena. Pred kamerom svoga mobitela proba sexy pozu, povlači majicu malo naviše, pokazuje mnogo više nego što bi to smjela, i pri tome napućuje usne. Jedna sasvim normalna djevojčica, koja je u potrazi za svojim identitetom.
Na izložbi pod nazivom „Ego Update“ posjetioci mogu vidjeti djela 23 umjetnika, koji pokušavaju pokazati „budućnost digitalnog identiteta“, uz mnogo pitanja koja se postavljaju sama od sebe. Kako socijalne mreže mijenjaju ljude? Zašto toliko ljudi uživa da pravi „selfie“ fotografije i da ih postavlja u javnost? I zašto se „selfie“ prave bez prestanka?
Očigledno, život danas je vrijedan samo upola, ako nije stalno dokumentovan, uz postavljanje fotografija kao dokaznog materijala da je neko negdje bio. Ludi party, super ferije na najatraktivnijim destinacijama na svijetu. Naravno, jasno je da čovjek stalno teži ka orginalnim motivima. A može li se ponekad, ipak, malo ljenčariti? Može li se biti na plaži i uživati na suncu, a da se, pri tome, ne misli, da to nije vrijedno, ako se odmah ne nađe na internetu? Ili ukusan ručak, u nekom restoranu?
Ne, danas to tako više ne ide. Pa čak ni izležavanje nakon ručka ne vrijedi bez slike. Za koga se prave te slike? A ako se želimo makar malo biti iskren, malo za prijatelje, ali prije svega za samog sebe.
Jer, na to najčešće tjeraju dva prastara pitanja: „Ko sam ja?” i „Šta želim biti?”
(izvor:sdz)
Priredio: Smail Špago

Komentariši