Mona Lisa za slijepe


Dodirivati rukama sliku na nekoj izložbi je, prije svega, nekulturno, ali i zabranjeno. Na jednoj specijalnoj izložbi slika, koja je bila postavljena u muzeju Prado u Madridu, dodirivanje slika rukama kako je to bilo naglašeno, čak je i veoma poželjno.
Naime, ovaj muzej je organizovao izložbu slika za slijepe, na kojoj su izložene kopije poznatih slika najpoznatijih svjetskih slikara, izrađene 3 D tehnikom u formi reljefa i u originalnoj veličini. Posmatrano iz daljine slike su vjerne originalu, a iz blizine je vidljiv njihov reljef, koji dodirom prstima daje mogućnost pretpostavke perspektive slike.
Posjetiocima je doslovno dozvoljeno da dodiruju slike izložene u ovom muzeju.
O tome organizator izložbe kaže: „Teško je pretpostaviti, kako je nekome ko ne vidi, stvoriti predstavu kako izgleda jedno remek djelo slikarstva. Zbog toga se ovom izložbom pokušava dati informacija na osnovu koje se jedno slikarsko djelo može razumjeti“.
Muzej Prado je ovu izložbu priredio u saradnji sa španskim savezom slijepih, a na njoj su, između ostalih, predstavljene Mona Lisa, Leonarda da Vincija i Suncobran, Francisca de Goye.
(izvor:rp.online)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši