A sad kupus, kaca, so, nekoliko zrna kukuruza i bibera

Zelene čvrste glavice kupusa kao da pozivaju da je zadnji čas za ukiseliti kupus. Sa ovim receptom nema greške.
Sastojci: 30 kg kupusa, 2 kg soli
PRIPREMA 1. Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.
2. Dno bačve posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.
3. Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav jer će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, flaše s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).
4. Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Posluživanje Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Neko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora….

Komentariši