Još jedan objekat odlazi u zaborav



Propratili smo i ispratili zadnjih godina nestanak niza sličnih objekata kako u Mostaru, tako i širom BiH. Nažalost, slična sudbina je zadesila i zgradu nekadašnje Okružne pošte u Tuzli, izgrađene 1901. godine, u kojoj je do rata devedesetih godina, dugo vremena bila Narodna biblioteka.

Negdej u svijetu sa sličnim objektima se radi nešto drugačije. nažalost kod nas, totalna rekonstrukcija, pod kojom se podrazumjeva uklanjanje sa lica zemlje…i izgradnja nečega što nije ni nalik na ono što je prije bilo…Nažalost.


Jedna od posljednjih austrougraskih zgrada odlazi u historiju
Tuzla: Okružna pošta izgrađena 1901. bit će uklonjena
Ova zgrada otvorena je 1901. godine pod nazivom Okružna pošta. Raskošnu fasadu zgrade, bogatu arhitektonskim detaljima karakterističnim za 19. stoljeće, prema projektu inžinjera Vilhelma Dvoržaka. izgradilo je građevinsko preduzeće „Kordinjano i Kandoti".
Od 1947. godine do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća zgradi Okružne pošte mijenjana je namjena nekoliko puta. a najduže je u njoj ostala Narodna biblioteka. Prema mišljenju mnogih arhitekata, ova zgrada smatra se arhitektonski najznačajnijim objektom u Tuzli iz perioda austrougarske uprave.
Temeljita obnova
Pred samu agresiju na BiH počela je sanacija zgrade, ali je prekinuta. Postojali su i planovi Općinske uprave za njenu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju za jednu od općinskih komunalnih službi ili druge potrebe, međutim, to se nikada nije desilo.
Novi režim saobraćaja
Od početka radova pa do završetka, najdalje do 18. decembra, bit će izmijenjen režim saobraćaja. U ulici Kulina bana kod objekta „Tehnograd" u dužini oko 150 metara, saobraćaj će biti u potpunosti obustavljen iz pravca raskrsnice Skver prema raskrsnici Tenis i preusmjeren u jednu saobraćajnu traku na sjevernoj kolovoznoj traci ulice Kulina bana. Ulica Atik Mahala od raskrsnice Skver do zgrade Privredne komore TK će, umjesto jednosmjernog saobraćaja, biti ulica sa saobraćajem u oba smjera, dok će u ulici Stari grad u potpunosti biti
Obustavljen saobraćaj, osim za vozila izvođača radova.


(A.Buljagić/Dnevniavaz)

Komentariši