Vrijeme je za bijeli luk, saransak, saramsak, češnjak…

Bijeli luk, (Allium sativum), saransak, saramsak, češnjak
Bijeli luk je jednostavan i svima dostupan prirodni lijek. U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogih bolesti i tegoba. Kako je veoma moćan prirodni antibiotik, ubija veliki broj različitih bakterija, a pored toga stimuliše imuni sistem i normalizuje crijevnu floru. Tu se ne završava spisak pozitivnih dejstava na organizam.
Bijeli luk možete jesti kao dodak jelima, kao sastavni dio jela, ali i sam za sebe. Najčešće ga jedemo uz neko jelo, ali da li ste se ikada zapitali šta konzumiranje bijelog luka na prazan stomak čini za vaš organizam? Naučnici jesu i otkrili su da je ovaj način zapravo veoma efikasan u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Oni tvrde da kada konzumirate bijeli luk na prazan stomak, time samo povećavate njegovu moć do čega dolazi jer su štetne bakterije izložene, a time i podložnije djelovanju sastojaka iz luka.
Bijeli luk sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, D, B, fitosterole i eterična ulja. Osim toga, bijeli luk je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema nekim istraživačima, alicin je izuzetno djelotvoran kod infekcija i upala. Bijeli luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.
9 nevjerovatnih zdravstvenih koristi bijelog luka po zdravlje:
– Sprječava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija
– Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi – Ubija veliki broj različitih bakterija
– Štiti od srčanih bolesti. Bijeli luk smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se sprieči razvoj ateroskleroze
– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva  
– Bijeli luk je prirodni antibiotik i djelotvoran je lijek protiv prehlade
– Preporučuje se kod oboljenja nervnog sistema
– Bijeli luk pomaže ubijaju ćelija glioblastoma multiforme odnosno malignog tumora na mozgu
– Jača imuni sistem


(zena.rs)

Komentariši