Astronomska cijena za sliku „Nurse“

ns Visoka cijena za Nurse
Slika „Nurse” Roya Lichtensteinsa prodata je na aukciji po cijeni od 95,4 miliona dolara.
Zašto djevojka na slici izgleda tako obuzeta? To je zbog toga što ju je njen obožavani doktor Bob Sanders upravo uhvatio u laži. Čini se kao da neće ništa biti od romanse kojoj se nadala. Nešto je ispalo glupo.
Međutim, nimalo glupa nije ispala umjetnost Roya Lichtensteina. Pop-art slikar (1923-1997) je crtao likove za stripove i reklame. Slika lijepe plavuše sa bijelom kapicom potiče iz jednog romana o doktorima. Medicinska sestra, „Nurse”, roba je iz masovne upotrebe. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, roman se mogao kupiti skoro u svakoj trafici. Roy Lichtenstein je sliku medicinske sestre uvećao nekoliko puta, pri čemu je čak preuzeo i tačkasti raster iz strip štampe. Pri tome, pronašao jedan sasvim novi stil u slikarstvu. Većina sakupljača umjetnosti su to smatrali smiješnim, banalnim i pretjeranim, slično kao i slike Andy Warhola. Ali, publika je bila oduševljena, Galerije slika su bile preplavljene publikom koja žvaće žvakaće gume, jede pečenu ribu i krši red i mir. Tako su toga vremena kritičari ocjenjivali pop-art. Danas im može biti žao što nisu kupili neke od ovih slika.
Slika „Nurse” potiče iz 1964. godine, prije dvadeset godina je plaćena 1,7 miliona dolara, a na najnovijoj aukciji aukcijske kuće Christie’s postigla je cijenu od 95,4 miliona. To je rekordna cijena za jedno djelo Lichtensteina, a slika je prodata na aukciji u Rocfeller Plazi u New Yorku.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši