U Liverpoolu predstavljena nova statua legendarnih The Beatlesa




Statua je predstavljena pedeset godina nakon posljednjeg javnog nastupa ove legendarne grupe u Merseysideu, 5. decembra 1965. godine.
Bronzanu statuu tešku 1,2 tone napravio je vajar Andy Edwards na osnovu jedne fotografije grupe, napravljene nedaleko od mjesta gdje je sada postavljena. Cavern Club, iz koga je legendarna grupa krenula u osvajabje svjeta, poklonio je ovu statuu gradu Liverpoolu.
„Ovoj statui nije potrebno nikakvo ime, nikakvo objašnjenje, niti bilo kakvi mehanizmi, jer ona predstavlja spomenik jednom trenutku, a taj trenutak je započeo u Liverpoolu“, rečeno je na ceremoniji otkrivanja spomenika.
Vajar Andy Edwards je rekao da se nada da će statua, koja stoji na Pier Headu, postati mjesto ritualnog okupljanja ljudi.
„Dok smo obilazili mjesta na rivi, i birali poziciju na kojoj će spomenik biti postavljen, ljudi su nas zaustavljali, i svako od njih je imao neku svoju priču o Beatlesima. Njima je slika o Beatlessima istovremeno i prošlost i sadašnjost i budućnost, sve to zajedno, kao neki vremeplov“, kazao je Edwards.
(izvor:bbc)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši