Stare slike pricaju: Mostar iz 1964, panorama sa nebodera


Mostar 1964. Poznavaoci grada će tu prepoznati mnogo toga, za one druge reći ću da fotografija prikazuje središte grada obuhvaćajući znamenite objekte, hotele Neretvu i Bristol, muzičku školu i gradsku"banju"(kupalište sa zatvorenim bazenom),  a sve locirano oko Titovog mosta (danas Musala), na žalost most na slici nije vidljiv:)..
(gornji tekst i sliku postavio je Dragan Gugo Koso na facebooku)
Slika budi mnogo sjećanja na Mostar iz toga vremena:
Sliku sam gledao nekoliko puta do sada, a svaki put izbije po neki novi detalj. Ovog puta autobusi, parkirani tamo gdje se niko skoro ni ne sjeäa da su ikada bili parkirani. U sred fejiäeve.
Vrlo interesantan detalj: parkirani autobusi u Fejićevoj, otprilike na mjestu gdje je kafić Muje Trovača. Mislim da je fotografija napravljena sa zgrade nebodera, a borovi u prednjem planu su bili oko nekadašnje Stanice milicije, koja je bila odmah iza kina Zvijezda. Tu je ispod borova bila kućica poznatog policijskog psa koji se zvao Cargo.
U sredini slike se vidi objekat u kojem je bila prodavnica Kraš, a u objektu preko puta Domaćinstvo.  Desno je objekat stare pošte. U donjem desnom dijelu slike nalazi čitav niz objekata koji su kasnije srušeni i na njihovom mjestu napravljen stambeni blok.
Interesantno da se dio Fejićeve od ćoška kod Kraša, prema jugu, nije nimalo promjenio u zadnjih 50 godina, barem prednja fasada objekata.
U sredini slike se vidi Banja, do nje Muzička i hotel Neretva. Iza hotela Neretva zgrade u Šantićevoj.
Zgrada Revije, iza hotela Bristol je već bila izgrađena, a iza nje se vidi zgrada ispod koje je bila obuća Derventa, na tada još aktivnoj Staroj stanici. Lijevo u sredini slike gotova zgrada ispod koje je bilo Borovo na Korzu. Na Aveniji su bile gotove tek prva i druga Zvjezdara, a lijevo od prve zvjezdare vidi se objekat Hirurgije, zatim tri velika i tri mala nebodera oko Stjepana Radića ulice i dio zgrada u ulici Zuanića i na Strelčevini.


(spagos)

Komentariši