Konačno je došlo vrijeme za jedan dobar čaj sa rumom. Čaj i rum su trend koji se upravo sada ponovo javlja. Ne govori se ovdje ni o dobrom čaju niti o dobrom rumu. Jer dobar čaj ne treba rum, isto kao što dobar rum ne treba čaj. Po ovako hladnom vremenu trebamo jednostavno čaj sa rumom. Koji čaj i koji rum? Kad čaj sa rumom naručujemo u kafani, onda ovo ni ne pitamo. Podrazumjeva se. Međutim, za dobar čaj sa rumom najbolji je ceylonski čaj. A rum? Tamo gdje ima izbora, dobar je Cuate rum, ili Robby prekomorski rum. Rum je u svakom slučaju prekomorska stvar.
Važno je da čaj dođe u šolju, ili još bolje u čašu od debelog stakla. A onda u čaj usuti rum. Jedan gutljaj. Ili jedan malo veći gutljaj, kako bi osjećaj bio ugodniji. I onda, po želji šećer. Jednu kocku, ili dvije. Nakon toga polako ispijati. I uživati. Odjednom sve postaje dobro. Ako se pri tome i naočale zamagle, treba ih pustiti da se same odmagle. U tom periodu zamagliće se pred očima i okolni svijet. Barem na trenutak. Jeftino, osvježavajuće piće, a doprinosi boljem raspoloženju.
(izvor:die Zeit)