Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru

naslovna
Povodom godišnjice smrti Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Mostar organizuje treći internacionalni Šantićev festival djece pjesnika, koji se održava u Mostaru. Kroz niz programa, u festivalu učestvuju djeca pjesnici iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.
Na festival je pristiglo 860 radova iz svih država bivše Jugoslavije. Stručni žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač odabrao je petnaest finalista, koji će boraviti u Mostaru od 1.do 3. februara. To su: Zvezdana Gojković iz Podgorice, Lav Lukić iz Beograda, Una Patafta iz Zagreba, Petar Lučić iz Živinica, Sara Atanasoska iz Prilepa, Hana Trtovac iz Novog Pazara, Marija Pejčić iz Nevesinja, Alaž Bandalo Magrič iz Velenja, Dragan Pehar iz Kotora te Karla Topić, Anastasija Beška Đokić, Adna Hadžihasanović, Ema Čorbadžić, Mirza Nuspahić i Iris Dugalić iz Mostara.
Program festivala:
Ponedjeljak, 1. februara
16 sati: Ćorovića kuća – Školski čas o životu Alekse Šantića
17 sati: Razgovor finalista sa članovima žirija
19 sati: OKC Abrašević – Veče poezije
20 sati: Zabavni program uz Rock školu i druženje
Utorak, 2. februara
10 sati: Posjeta muzeju Hercegovine
11 sati: Polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića
11,30 sati: Polaganje cvjeća na grob Alekse Šantića i Svetozara Čorovića; Polaganje pjesama na grob Alekse Šantića
12 sati: Polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću i recital djece pjesnika u Parku Alekse Šantića
13 sati: Posjeta Osnovnoj školi „Mujaga Komadina“
19 sati: Centar za kulturu – Finalno veče festivala, dodjela nagrada i zabavni program
Festival su podržali: BH Telecom, Grad Mostar, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture HNK-a, potpredsjednik FBiH, Turistička zajednica HNK-a, Konzulat Republike Turske, porodica Salahović, Agencija Conto, Narodna biblioteka Mostar, Crveni krst Mostar, Muzički centar Pavarotti ,OKC Abrašević, Centar za kulturu, Muzej Hercegovine. Medijski pokrovitelj je Magazin Vedrina.
(Novasloboda.ba)

Komentariši