Najluđi bazen na svijetu

naslovna
U Londonu će se graditi najluđi bazen na svijetu, po imenu „Sky pool“, na visini 35 metara iznad zemlje, između desetih spratova dvije stambene zgrade, u obliku jednog samonosivog mosta.
Dužina bi mu trebala biti trideset, širina šest, a dubina dva metra. Bazen najviše liči jednom akvarijumu sa nekoliko stotina tona vodene mase. Ali, unutra neće biti plivati ribe, nego ljudi.
Prema pisanju The Guardiana, bazen bi trebao biti predat na upotrebu 2018. godine. Tada će to sigurno biti najspektakularnije mjesto na svijetu za plivanje. Bazen je dio projekta stambenog naselja sa oko dvije hiljade stanova, u južnom dijelu Londona. Prema pisanju novina, građevinska dozvola za ovaj objekat je već izdata.
Onaj, ko jednog dana želi plivati u ovom bazenu, mora, takođe, plivati u „lovi“. Stanovi površine između 39 i 91 kvadratnih metara koštaće između 850 hiljada i 1,35 milona eura.
Osim bazena, budućim stanarima stajaće na raspolaganju još nekoliko luksuznih rješenja, fitnes centar na obe terase uz bazen, zimska bašta i ljetni bar, sa pogledom na Big Ben i karusel Londonsko oko.
Futuristička arhitektura i luksuzni stanovi mijenjaju sliku grada Londona već nekoliko godina.
Naravno, ima dosta onih kojima se ovakav razvoj nimalo ne sviđa. Čak se i Sky Pool našao na udaru kritike, s pitanjem, ima li još dovoljno egzibicionista koji će njihove runde isplivavati u ovakvom bazenu.
Ali zabrinutost, obzirom na trend modernih načina samopredstavljanja, čini se više kao neosnovana.
(izvor:theguardian)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši