Myanmar: Najprazniji grad na svijetu






U jednoj diktaturi je mnogo toga moguće, pa čak i izgradnja jednog ogromnog grada, u kome niko ne stanuje.
Naypydaw (ili Nay Pyi Taw – Sjedište kraljeva) u Myanmaru je jedno takvo naselje, u stvari, najveće na svijetu. Nalazi se oko 300 kilometara sjeverno od nekadašnjeg glavnog grada Ranguna, u sred džungle, a po naredbi tada vladajućih generala, 2005 godine proglašen je za glavni grad države, koja se nekada zvala Burma. Grad ima površinu od 7.054,4 kvadratnih kilometra, što je veličina jednog Berlina, ali ima daleko manje stanovnika. Umjesto milion stanovnika, kako je planirala nekada vladajuća vojna hunta, do kraja 2015 godine jedva da ih tamo stanuje oko 100 hiljada. Tako mali broj stanovnika je skoro neprimjetan u jednom tako velikom gradu.
Ko po bilo kakvom poslu dođe u ovu metropolu duhova, ima priliku da vidi veliki broj građevina, zgrada, ulica, ali bez stanovnika. Glavna ulica Yaza Htarni Road, sa 22 trake u oba smjera, djeluje sablasno, a auto njom prođe tek svakih nekoliko minuta. Ljudi jedva da se vide bilo gdje, ni u upravnoj četvrti, niti u udaljenim stambenim četvrtima, sagrađenim za milionski broj stanovnika. Čak ni u vojnim oblastima grada, niti u gigantskim trgovačkim centrima, ni u hotelima, niti na područjima za rekreaciju sa izgrađenim vještačka jezerima, niti po parkovima nema ljudi.
Nekadašnji moćnici su izgradnju jednog ovakvog grada obrazlagali tvrdnjom da je  položaj glavnog grada u sredini države bolji nego položaj grada Ranguna, koji se čini prenatrpan. Vjerovatno se moćnici iz režima na vlasti nisu osjećali sigurno u Rangunu, ili su se bojali naroda, prema kome su se godinama ponašali vrlo brutalno. A takođe je moguće da je tadašnji šef države general Than Shwe ovim gradom sam sebi želio podići spomenik. Kao nekadašnji brojni burmanski kraljevi, koji su prema svojim potrebama gradili glavne gradove.
Grad duhova koštao je oko pet milijardi dolara. Toliki novac je u državi, u kojoj svaki treći stanovnik živi ispod egzistencijalnog minimuma, mogao biti bolje potrošen.
Treba sačekati kakve će namjere sa glavnim gradom Naypydawom imati pobjednica parlamentarnih izbora iz novembra 2015. godine, nosilac Nobelove nagrade za mir, gospođa Aaung San Suu Kyi.
(izvor:F&A)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši