Novi Kantarevac – Počela rekonstrukcija

Kantarevac nekada


izgled buduceg Kantarevca



početak radova 23.03.2016
Rušenjem postojećih objekata, na SC Kantarevac danas je zvanično počela realizacija projekta obnove, čiju prvu fazu, u iznosu od 443.000 KM, finansira Vlada Japana.
Prvi sekretar Ambasade Japana u BiH Satoru Kusuyama, koji je danas prisustvovao početku radova, istakao je da Japan i BiH ove godine obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa .
„Završetkom ovoga projekta, mi želimo da SC Kantarevac bude simbol prijateljstva i saradnje Japana i BiH“, kazao je Satoru Kusuyama.
Radovi na rušenju svlačionica, jednog dijela tribina i igrališta trajaće nekoliko dana.
„Projekat rekonstrukcije obuhvata izgradnju novih svlačiona, teren sa umjetnom travom, novu rasvjetu i tribine“, kazao je Dženan Šuta, viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara.
U sklopu SC Kantarevac već djeluje besplatna Sportska akademija „Mali most“ za svu djecu od 6 do 12 godina. Nosioci ovoga projekta su SSG Mostara i kapiten fudbalske reprezentacije Japana Tsuneyasu Miyamoto.
Završetkom rekonstrukcije SC Kantarevac, Mostar će dobiti prostor gdje će se moći održavati sportske i kulturne manifestacije.
Emir Krpo
(Novasloboda.ba)

Kanterevac u sjećanju

Objavljeno na ovom blogu 26. januara 2015.

Mostar, još jedna obnova

Ode i stari Kantarevac

fotosi facebook
Stigla lova iz Japana za obnovu Kantaravca. Kažu moglo bi biti love i  za završetak izgradnje sportske hale, koja se gradi ko Skadar na Bojani, ima jedno 30 godina.


Novi Kantarevac će donijeti nove, savremene uslove, u skladu sa novim vremenom. Bez obzira na sve to, sa sadašnjim Kantarevcom odlazi dio nekadašnje duše Mostara, kada se čitavo ljeto žurilo, od svakuda, pa čak i sa mora, da se stigne na malonogometni turnir uvečer, na Kantarevcu. Pa onda rukomet, i muški i ženski, dok se još igralo vani. RK Velež, na pragu Prve lige, RK Lokomotiva, rukometne prvoligašice, sa čuvenim turnirom, u nevakat, za 29. novembar, a vani. Na turniru sama elita ondašnjeg ženskog rukometa, od Radničkog iz Beograda, do Podravke iz Koprivnice. Pa košarka. KK Lokomotiva, Mostarski divovi. Članovi Republičke lige.


Sa Kantarevca su se u vrhunski svijet sporta u svijetu vinuli Dražen Dalipagić, Bruno Soče, Jasna Merdan, Noka Serdarušić, Baka Slišković, i još čitav niz mostarskih imena, koji su ime grada Mostara pronosili širom svijeta od Olimpijada do Svjetskih prvenstava. Spisak bi svakako morao biti puno duži, ali sam se ovdje zadržao na samo nekoliko imena koja su mi iz prve pala na pamet.


Kantarevac je bio mjesto gdje su se održavali koncerti najpopularnijih muzičkih grupa onogvremenaIndexiKorni grupaDubrovački trubaduriSilueteBijelo Dugmepa Pjesma ljetaputujući muzički festival.


Kantarevac je bio mjesto održavanja godišnjih sletova, tamo u maju, za Dan mladosti.


Žal za Kantarevcom je naravno žal i za vremenom, koje je bilo i prošlo i nikada se neće vratiti.


Novim generacijama puno uspjeha i sličnih trenutaka. Vjerovatno će i ove nove generacije o ovom novom Kantarevcu nekada pričati, kao i mi sada o starom.


Samo uz jedan izuzetak, na starom Kantarevcu je bio čitav Mostar. Zajedno.


Bez podjela i bez izuzetaka.


Smail Špago




Komentariši