Grand national 2016.

grand national 2016 9 april 2016
Grand National u Antreeu, u Engleskoj je bila najopasnija trka konja na svijetu.
Nakon brojnih brutalnih nezgoda, sada je postala mnogo sigurnija. Razlog za to je sinhronizacija i prilagođenost staze životinjama. Konji su sada zadnji, koji bi trebali biti žrtve u Antreeu. Na šestoj prepreci, zloglasnom Becher’s Brooku, sinhronizovani su naleti životinja. Ranije su ovdje džokeji padali s konja u blato, konji bi galopirali dalje sami do prepreke broj jedanaest, gdje su lomili noge, a rezultat toga: injekcija od veternara kojom bi konj postao „uspavan”. Bili su to debeli i tamni oblaci, koji su se nadvijali nad Grand Nationalom, bio je komentator na BBC, a Velika Britanija je ostala bez daha.
S pravom. Nakon svih brutalnoih incidenata koji su se dešavali do 2012. godine, organizator je liniju starta pomjerio bliže prepreci broj jedan, kako bi se ludi tempo konja redukovao do 45 kilometara na sat. Narandžasto obojenu prepreku, ispunjenu borovim zelenilom, konji sada mogu ranije prepoznati. Prije svega, zloglasni Becher’s Brook nije više tako užasan. Ta prepreka, koju su mnogi džokeji nazvali „skok u vječni ponor”, sprijeda je bila visoka manje od metar i po, a iza, duboka više od dva metra, a uz to još jedan kanal sa vodom.
S činjenicom da je bezbjednost podignuta na jedan veći nivo, nisu baš svi toliko zadovoljni.
„Galopska trka je izgubila od svoju fascinantnost“, gunđaju zagriženi navijači.
Cinici među njima dodaju: „Nema više mrtvih konja“. Prošle su već tri sezone, a da ni jedna životinja nije izgubila život (uspavana).
„Grand National je postao plastika“, dodaju neki stručnjaci za trke.
Ove subote će se održati 169. po redu trka, a legenda o Foinavons Triumphu je jedna od istorijskih, u dugoj tradiciji trke. Postoje uz to još i Ascot, Goodwood i Cheltenham. Ali, ni jedna trka svojom čarolijom ne privlači toliko Britanaca uz stazu kao ova. Ona je, na neki način, već dio nacionalnog DNK.
Zadnjih sati prije trke provajderi, kao što su Ladbrokers, ili William Hil,l primaju skoro 10 hiljada opklada po minuti, a na internetu sigurno još toliko. Cijela Velika Britanija je u užurbanom zanosu, druge subote u aprilu, svake godine, tačno u 17 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, dok konji nervozno poskakuju ispred startne ograde.
Uz to, 75 hiljada navijača pored staze u Antreeu, i još oko 9 miliona uz male ekrane, širom Britanije, zaustave dah. Cijele porodice napeto slušaju oštre zvukove iz televizijskih zvučnika, uzrokovane skokovima konja kroz prepreke.
Za manje od deset minuta sve je prošlost.
Ove godine, prije trke najviše se raspravlja o tome, da li Many Clouds može odbraniti njegovu titulu. Šanse stoje čak 12:1. Ako bude tako, onda će prošlogodišnji galoper biti prvi, nakon nezaboravnog Red Ruma iz sedamdesetih godina, kome će uspjeti da nastavi pobjedničku seriju.
A, to su naslovi, koji legendu Grand Nationala održavaju u životu?
I na kraju, posljednje vijesti prije starta: Za trku se prijavilo 87 grla. U trci može učestvovati maksimalno 40 grla. Dva dana prije trke objavljena je konačna lista od 40 učesnika trke, plus četiri grla u rezervi.
Pa, do subote, 9. aprila 2016. u 17 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu.
(izvor:welt)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši