Stari dobri mobitel

Preko dvije trećine Amerikanaca posjeduje tzv. pametni telefon – smartfon. Međutim, nekima – poput poznatih biznismena Warrena Buffetta i Stephena Schwartzmana, jedina mobilna veza sa svijetom je "staromodni" klizni mobitel, kojeg koriste samo za pozive i SMS-poruke.
Predavač psihologije na Univerzitetu Harvard Dr Holly Parker vjeruje da upotreba klasičnog mobitela može pomoći ljudima da razdvoje posao od kuće.

"Porast upotrebe preklopnih telefona je reakcija na osjećaj da je pojedinac podređen smartfonu. Korištenje klasičnog mobitela je hrabra i luksuzna izjava kojim se proglašava da stvari držite pod kontrolom", kaže pravnik i etičar tehnologije David Ryan Polgar, prenosi BBC. Međutim, on misli da ima boljih načina kojom možete pokazati da kontrolišete napadnu tehnologiju. Jednostavno, ne držite se smatrfona cijelo vrijeme.

Neki čak misle da bi možda bilo potrebno promijeniti zakone kako bi ljudi mogli komotnije isključiti smartfone. Francuska je prva zemlja koja razmatra ugrađivanje "prava na isključivanje" u zakone.

Ellyn Shook, službenica kadrovske službe globalne konsalting firme Accenture, okrenula se staroj tehnologiji. Nakon što nije uspjela sama sebe natjerati da ne drži iPhone na stolu pored kreveta, početkom prošlog ljeta kupila je klasični mobitel. To nije trebalo biti za stalno, samo zamjena za situacije kada treba biti dostupna kada se isključi od posla.

Djelovalo je. Kao rezultat toga što je napravila korak unazad u vremenu i počela koristiti staru tehnologiju, mogla je provoditi po cijele dane na plaži vikendom, bez da svako malo pogledava u svoj smartfon, kazala je.

(izvor:StarMo)


Komentariši