„Santana IV”: Miris i osjećaj Woodstocka

santana
Novi album meksičko-američkog gitariste Carlosa Santane, pod nazivom „Santana IV”, pojavio se na tržištu tokom protekle sedmice.
To je sigurno album koga je publika sa nestrpljenjem dugo iščekivala, nakon što se u studiju okupio bend, koji je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina svirao progresivni etno jazz.
Ekipa je zasvirala u sastavu: Carlos Santana, gitara i vokal, Gregg Rolie, klavijature i vokal, Neal Schon, gitara i vokal, Michael Carabello, udaraljke i Michael Shrieve, bubnjevi. Bio je to comeback nakon 45 godina pauze. Zasvirali su i napravili album pod nazivom „Santana IV”.
Oni koji su album preslušali tvrde da je novi album nasljednik platinastog albuma iz 1971 godine, pod naslovom „Santana III”. To je bio album benda, koji je nastupao na čuvenom rock festivalu Woodstock, najavljen singlom Anywhere You Want To Go.
Za Carlosa Santanu ovo je 23. album po redu, a s ovim sastavom četvrti. Sadrži 16 pjesama koju su sami napisali i producirali. Pjesme odišu energijom, uz isvrsno muziciranje muzičara, koji su se prije nekoliko decenija drznuli i usudili da krenu i otvore vrata istraživanja u savremenoj muzici.
U pjesmama Love Makes The World Go Round I Freedom In Your Mind, grupi se pridružio legendarni pjevač Ronald Isley, iz grupe The Isley Brothers, jedne od najstarijih i najuticajnijih američkih muzičkih grupa, sa više od 60 godina karijere.
Čitava priča oko ponovnog okupljanja grupe počela je još prije sedam godina kada je Schon to predložio Santani. A već tada su se dogovorili da im se pridruže Rolie, Shrieve i Carabello. Projekat je već tada krenuo pod nazivom „Santana IV”. Prije tri godine su se sastali kako bi se uigrali, ali i dogovorili oko pisanja novih pjesama. Sve to im je uzelo naredne dvije godine vremena, kako bi dobili paket dinamičnih pjesama sa specifičnim komponentama iz ranijih godine grupe Santana, kao što su afro-latinski ritmovi, zavodljivi vokali, eksplozivnost električne psihodelične gitare, koja povremeno zvuči lirski, te modelovanje udaraljki. Sve to je integrisano kroz melodije, koje bez puno teškoća ulaze u uho slušaoca. U svakom slučaju: Carlos Augusto Santana Alves je Veličina, koji je, uz to ,ostao simpatičan, pa čak i ako je sam sebe remiksao već decenijama, njegova muzika kod obožavalaca i poštovalaca još uvijek izazva uzbuđenje. Najavljeno je da će svaki posjetilac njihovih koncerata, tokom turneje pod nazivom Luminosity, uz kupljenu ulaznicu dobiti i CD sa ovim albumom.
Album „Santana IV” je svakako jedan od najuzbudljivijih albuma ove godine.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
omot albuma SantanaIV neodoljivo podsjeća na omot prvog abuma grupe Santana
(spagos)

Komentariši