Neobični sportovi: Sinhrono plivanje

ns vodeni ples musko zensko
Sinhroni plivač Bil May (37) morao se dobro namučiti kod savladavanja tehnike ovog sporta, ali i oko odobrenja za nastup.
Na početku njegove karijere često nije dobijao odobrenja, a ako bi ponegdje to i uspio, najčešće bi od gledalaca bio izviždan. Ljudi su ga smatrali perverznim. Dugo vremena je bio jedan od rijetkih muškaraca u ovom sportu. Na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Kazanu 2015. godine smio je nastupiti u jednoj novoj disciplini vodenog plesa, nazvan „mješoviti duet“. Slično kao u umjetničkom klizanju žena i muškarac pokazuju program skokova, okreta i podizanja. U Kazanu je sa Christinom Jones osvojio zlatnu medalju. On je lično zadovoljan da, konačno ,i muškarci imaju svoju disciplinu u ovom sportu, a misli da muškarci tome sportu daju malo više dinamike.
Uprkos tome, neće nastupiti na Olimpijadi u Riju. Olimpijski komitet još nije dao „zeleno svjetlo” ovom sportu. To je jedna mao duža priča i traži malo više vremena i usaglašavanja.
Bil May se nada da će se to riješiti do olimpijade u Tokiju 2020. godine. Protiv jednog takvog prijedloga je i jedan broj sportašica iz ovog sporta. Olimpijska pobjednica u sinhronom plivanju sa Olimpijada 2008. i 2012. godine, ruskinja Natalija Uščenko, učešće muškaraca u ovom sportu smatra „neprirodnim”.
Slažemo se, u potpunosti.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši