Iz svijeta životinja: Preseljenje nosoroga iz Afrike u Australiju

ns preseljenje nosoroga
U Južnoj Africi živi još, slovom i brojem, svega 80 nosoroga. Kako bi ih spasili od krivolovaca i potpunog istrebljenja, aktivisti iz Udruženja za zaštitu životinja žele nosoroge iz njihovog vječnog boravka preseliti u Australiju?
Prvih 6 nosoroga, na osnovu izvještaja Australian Rhino Project, već u maju će u Johanesburgu biti smješteni u jedan dvomjesečni karantin, prije nego što u avgustu krenu na putovanje avionom, na sasvim drugi kontinent.  Kad tamo stignu, ponovo će morati u dvomjesečni karantin, kako bi se navikli na klimu. Nakon toga, biće smješteni u jedan Zoološki park u blizini Adelaide.
Afrika nije više sigurno mjesto za nosoroge, objašnjavju aktivisti ovog projekta. Stoga je preselenje na drugi kontinent, u stvari „biološko osiguranje” protiv njihovog izumiranja i istrebljenja. Do kraja ove godine, narednih 14 nosoroga će krenuti istim putem, a do 2019. godine, svake godine po još 20.
Preseljenje životinja u nove životne uslove je od strane nekih biologa označeno kao posljednje spašavanje ove izumiruće vrste, međutim, u mnogim tačkama je veoma diskutabilno.
Kako će se životinje naviknuti na nove životne uslove, nepredvidivo je, isto kao i ponašanje domaćih vrsta prema novim potencijalnim konkurentima. Međutim, kod ovog preseljenja u Australiju ne očekuju se takvi probleni, jer nosorozi neće biti pušteni da žive u slobodnom prostoru, nego u ograničenom parku za životinje, pod budnim nadzorom ljudi.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši