Street Arts Festival ponovo na ulicama Mostara


Nakon uspješne četiri godine održavanja, bliži se 5. međunarodni Street Arts Festival Mostar, koji  donosi umjetnost u javni prostor grada, umrežava umjetnike iz cijeloga svijeta, te kao takav kreira multikulturalnu platformu ulične umjetnosti u Mostaru.
Festival će se održati od 20.05.-4.06.2016. godine, te će okupiti učenike UWC Mostar, lokalne umjetnike e, te umjetnike iz Sarajeva, Banja Luke, Beograda, Zagreba i Splita. Takođe će ugostiti umjetnike iz Italije, Švicarske , Estonije ,Austrije i Chilea.
„Festivalom smo uspjeli pokrenuti neiskorištenu kreativnu energiju grada i mladih,  te smo otvorili prostor za umjetničko djelovanje profesionalaca, kao i amatera. Iako to nismo očekivali u početku, Street Art u Mostaru postao je prepoznat u cijelom svijetu“, istakla  je jedna od osnivačica festivala Marina Đapić.
Tokom 16 dana održavanja festivala oslikavaće se zidne površine na različitim dijelovima grada, a takođe će se održati off programi, koji objedinjuju prve samostalne izložbe mladih autorica, koncerte, jam sessione, performanse, te radionice i sadržaje za sve generacije koje su pripremili učenici UWC Mostar.
Više o programu i detaljima  festivala pogledajte na stranici  https://www.facebook.com/StreetArtsFestivalMostar/?fref=ts
Street Arts Festival implementira se ispred Vijeća mladih Grada Mostara i Koledža ujedinjenog svijeta Mostar. Uz implementatore, realizaciju ovogodišnjeg festivala omogućili su : Grad Mostar,  Schuler Helfen Leben, OKC Abrašević, Turistička zajednica HNK/HNŽ, Logos, ASI Reisen , Print Team i Bambsy.
(Novasloboda.ba)


Komentariši