Kina: Impresije iz Lijianga


Nošenje korpa je samo jedan dio show programa pod nazivom „Impression Lijiang”, koji se održava u vanjskom pozorištu u kineskom gradu Lijiang, u regionu Yunnan, u Kini. Pred impozantnom kulisom Jade Dragin Snow Mountain (Jade zmajeve snježne planine), veliki broj statista iz različitih lokalnih etničkih grupa, dva puta dnevno prezentiraju pjesme, plesove i rituale iz regiona Yunnana.
Po običaju, sve što dolazi iz Kine je ogromno, pa je i ova pozorišna predstava na otvorenom, ogromnih dimenzija.
Impresije iz Lijianga, veličanstvana predstava na otvorenom, uz ples i pjevanje, demonstracija je tradicije i životnog stila lokalnih etničkih grupa. Predstava je kreacija poznatog kineskog režisera Zhang Yimoua. Održava se svakodnevno dva puta, jedna predstava prije podne, a druga tačno u podne, na visini od 3.100 metara ispod planine,sa prekrasnim pejsažima u pozadini.
Predstava traje oko sat vremena, a sastoji se od dijela „Impresije sniježne planine” i „Impresije drevnog grada”. Osim muzike i plesa, predstava daje uvid i u tradiciju i život ljudi sa toga područja Kine. U predstavi učestvuje oko 400 izvođača iz okolnih mjesta, koji oblače njihove narodne nošnje i opremu, uz pjevanje, ples, jahanje, bubnjeve, te se tako u predstavi prezentira stvarna etnička atmosfera.
Jade Dragon Snow Mountain (Jade snježna zmajeva planina), visine 5596 metara, nalazi se 15 kilometara sjeverno od grada Lijiang Cityja. Ova planina je poznata po svojim prekrasnim pejsažima, a među stanovništvom lokalne etničke grupe Naxi smatra se svetom planinom. Planina je jedna od omiljenih planinarskih destinacija u Kini.
(izvor:geo)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši