Ramazan i prva teravija

dzamija-620x330
Mjesec Ramazan počinje kada se na nebu vidi hilal (mlađak, mladi mjesec). Prema proračunu, mlađak će na Balkanu, Bosni i Hercegovini, biti vidljiv sutra naveče, kada će akšamski ezani označiti početak mjeseca Ramazana.
Prvi teravih- namaz u svim džamijama biće klanjan sutra navečer, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016)  je u ponedeljak, 6. juna. Mjesec ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5.jula.
Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr, u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, istorijski događaj koji je usmjerio istoriju islama.
U Kur'anu se kaže „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili“. (el-Bekare, 183.).
Post, savm, znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore-sehura, pa do večeri-iftara. U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta. Postiti su dužni svi punoljetni, fizički i mentalno zdravi muslimani i muslimanke.
U Kur'anu je to jasno istaknuto: „…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti…“ (El-Bekare, 183 -185.)
Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.
Muhammed a.s. je kazao: Trojici se ne odbija dova: postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (mazlumu).


(novasloboda)

Komentariši