Anatomija EP u fudbalu 2016.: Italijani imaju najmanjeg, a Rumuni navišeg fudbalera…

Pantilimon


Lorenzo


Kiraly


Rashford


Njemačka


Švedska


Irska


Engleska
Selektorima 24 reprezentacije, učesnicama na EP na raspolaganju stoje 552 fudbalera. Koji igrač je najviši, koji najstariji? Donosimo statistiku reprezentativaca na Evropskom prvenstvu.
Sa 2,03 metra, golman Rumunije Costel Pantilimon je najviši fudbaler EP. On, inače, brani za engleskog premijerligaša FC Watford, a za puna dva centimetra je viši od rezervnog golmana engleske reprezentacije Lovre Kalinica.
Krilo italijanske reprezentacije Lorenzo je brz, tehnički jak, pokretan, ali i prilično nizak. Sa 1,63 metara visine, ovaj 25. godišnjak je najmanji igrač EP. Samo malo viši su Jamie Word, Sjeverna Irska sa 1,65 i Španac Pedro sa 1,67 metara.
Siva donja trenerka je njegov znak raspoznavanja već dugi niz godina. Nekadašnji golman Herthe iz Berlina, Gabor Kiraly je sa njegovih 40 godina najstariji igrač turnira, a već skoro punih 20 godina stoji na golu Mađarske. Na mjestu broj dva je, takođe, jedan golman, Shay Given iz Irske, takođe 40 godina, ali je 19 dana mlađi od Kiralyja.
Tek prošlog mjeseca, Marcus Rashford je postigao prvi gol za reprezentaciju Engleske, a sada je ovaj 18. godišnjak najmlađi igrač turnira. Na turniru je i Renato Sanchez, koji- takođe- ima 18 godina, a iza njih je Emre Mor, Turčin. Njih trojicu razdvajaju samo po mjesec dana starine. Uz put valja napomenuti da je Sanches od iduće sezone igrač Bayerna iz Münchena, a Mor igrač Borusie iz Dortmunda.
Najteža reprezentacija je na iznenađenje svih reprezentacija Njemačke. Prosjek 80,3 kilograma. Samo malo lakši su Šveđani sa 80,17 kg. Najlakša reprezentacija je Turska sa prosjekom 74,3 kilograma.
Najveću prosjeönu visinu imaju Šveđani sa 1,86 metara, a upravo toliko je visok Zlatan Ibrahimović. Samo centimetar niži su igrači Austrije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Islanda. Najnižu prosješnu visinu igrača ima branilac titule Španija sa 1,80 metara.
Najstariju ekipu u prosjeku ima Irska, sa 29,39 godina. Čak 11 igrača trenera Martina O’Neilla su stariji od 30 godina. Na iskustvo igrača idu, takođe, Italijani i Slovaci, čiji prosjek starosti iznosi 28,43 godine.
Zahvaljujući najmlađem igraču turnira Rashfordu, Englezi su na ovaj turnir doveli svoju do sada najmlađu ekipu, sa prosjekom 25,84 godine. Međutim, najmađu ekipu na ovom EP ima Njemačka, sa prosjekom 25,81 godinu.
(izvor:web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)


Komentariši