Sedam veličanstvenih: Remake u kinima krajem septembra



Da li će se ovaj pucanj odbiti nazad? Režiser Antoine Fuqua (50), serviraće nam remake western monumenta „Sedam veličanstvenih”, snimljen daleke 1960. godine. Tada su se u sedlu našle nekadašnje filmske zvijezde Steve McQueen, Charles Bronson, Elli Walach, James Coburn, Robert Vaughn, Horst Buchholz i neponovljivi Yul Bryner.
U novoj verziji filma, od ukupno sedam plaćenika koji su se uhvatili u koštac sa banditima, jedini poznatiji glumac je Denzel Washington (61).
Ovaj legendarni američki vestern govori o sedmorici revolveraša, koji pokušavaju obraniti selo od napada odmetnika. Opaki i neustrašivi odmetnici, ipak, pokazuju i svoju humanu stranu, baš kao i seljaci, koji prvi put uviđaju da su sposobni sami se izboriti za svoja prava.
Meksičko selo, čija populacija ne poznaje nasilje već samo mukotrpan rad na zemlji, na stalnom je udaru bandita koji im otimaju hranu zagorčavajući im život. Umorni od konstantnog izrabljivanja i terora, konsultuju se sa seoskim mudracem, koji im poručuje da je vrijeme za borbu. Predstavnici seljana odlaze preko granice kako bi pronašli oružje, međutim, u jednom mirnom američkom gradiću nailaze na Vina (Steve McQueen) i Chrisa (Yul Brynner), dvojicu prijatelja i revolveraša, koji ih uvjeravaju da im je pametnije unajmiti ljude koji znaju s oružjem. Njih dvojica okupljaju ekipu od sedam iskusnih revolveraša, od kojih većina vjeruje kako će dobiti nagradu ukoliko odbrane selo. Oni dolaze među seljane i pokušavaju ih naučiti revolveraškim vještinama, istovremeno spremajući odbranu sela.
„Sedam velličanstvenih“ je jedna veoma uspjela western verzija veä prije snimljenog japanskog filmskog klasika „Sedam samuraja“.
Film je do sada doživio tri remakea i jednu seriju iz 1990. godine.
U kinima bi se film trebao pojaviti krajem septembra.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši