Prije četrdeset godina: RK Velež na vratima Prve lige


U dnevnom listu Oslobođenje 16. juna 1976. godine objavljen je tekst novinara Nenada Žuje pod naslovom „Velež – Mostarski bum“ povodom rukometnog sna, kojim je tada živio čitav grad Mostar. RK Velež je postao prvak Druge savezne rukometne lige – zapad, i izborio učešće u kvalifikacijama za Prvu saveznu rukometnu ligu. Nažalost, taj san, plasman u Prvu ligu Jugoslavije, nije doživljen, ali je ostao u živom sjećanju monogobrojnih Mostaraca, evo punih četrdeset godina iza toga, a sa punim pravom se smatra zvjezdanim trenucima muškog rukometnog sporta u Mostaru.
Velež – Mostarski sportski bum
MOSTAR, 15. juna — Fudbalski klub Velež dobio je ove go­dine, kada je popularnost u pitanju, ozbiljnu konkurenciju u svom mlađem bratu — takođe Veležu, ali rukometašima. Ovaj klub predstavlja zapravo mostarski sportski bum grada. Fudbalu su i ovdje bile naklonjene gotovo sve navijačke strasti, a na ostale sportove se gledalo po malo površno i iz prikrajka. Ali, rukometal klub Velež magnet­ski je sticao svoju publiku, ona je iz dana u dan bila brojnija, podstrekavajući klupske ambi­cija do prvog mjesta Druge savezne rukometne lige.
Slavlje
Taj uspjeh slavljen je u su­ton prošle subote načinom koji imponuje i do sad neviđenim temperamentom. Još je u sjećanju onaj derbi sa Bosnom, kada je Kantarevac podrhtavao pred 4.000 navijača. Ta magnetska privlačnost na relaciji navijač – klub proistekla je prije sve­ga, u nadahnutoj atraktivnoj i efikasnoj igri Veleža, u igri koja ne trpi šablone. U trenucima, kada se titula i dosad najveći uspjeh kluba smiješio – uključeni su svi akumulatori pa, je iz posljednjih osam utakmica izvučen maksimum – 16 bodova. Put do kvalifikacija za Prvu ligu okončan je kako to i doli­kuje novom prvaku – „košarkaškom pobjedom“ od 26 golova  razlike!
Ko je taj klub i ko su ti igrači zbog kojih se rukometna groznica još uvijek nije stišala? To je, prije svega, klub mladih, klub entuzijasta koji rukomet vole iznad svega uzdižu taj sport iz anonimnosti u špi­cu mostarskih sportskih zbiva­nja. Tu je ambiciozni trener Suad Repak, tehniko Ratko Suton pa u svakom zadatku neophod­ni Neđa Andrić, Mario Stanić i drugi. Klub su do vrata Prve lige doveli igrači: Petar Culjak, Dragan Ćosić. Suad Repak. Dragan Čolović, Žarko Ivković. Fi­lip Garmaz, Slobodan Zadro, Osman Kljako, Mišo Milutinović, Anto Kvesić. Blagoje Rebić, Milenko Avdalović.
Celje
Rukometaši Veleža, međutim, nisu dozvolili da ih slavlje po­nese do te mjere da zaborave i na onaj odlučujući korak do Prve lige – do kvalifikacionlh susreta sa Celjem. Tek sada – kažu svi u mostarskom klubu – predstoji glavni posao! Prvi susret igra se već u nedjelju na Kantarevcu sa početkom u 11 sati.
Evo šta. o mogućnostima svog  tima kažu pojedini igrači:
Suad Rcpak: Nikad nisam bio sretniji. Uspjeli smo u svo­jim planovima, a sa kakvim ambicijama t požrtvovanjem smo igrali najbolje govori podatak da smo svih osam    posljednjih susreta riješili u svoju korist. Najteže nam je bilo protiv autsajdera Bagata. Računali smo na visoku pobjedu, a pobijedili smo sa samo golom razlike. Za slavlje u ovom trenutku nemamo vremena. Celje je jak tim, imamo uvide u njihov kvalitet, ali ipak mislim da možemo biti bolji nakon dva susreta. Sve iznad devet golova razlike ostvarenih na Kantarevcu značilo bi naš definitivan ulazak u Prvu ligu.
Mišo Miluitnović: Šta da. kažem, presretan sam. Protiv Celja ćemo izgurati, podbaciti sigurno nećemo.
Žarko Ivković: Još ne mogu da vjerujem da smo prvi, da se ostvario nas dugogodišnji san. Bila bi šteta da ovu divnu priliku ne iskoristimo. Mislim da bi nam bilo dovoljno sedam-osam golova razlike da bismo mirno putovali na revanš.
Nenad Žujo
„Oslobođenje“
—–
Na kraju, informacija, ali i podsjećanje svima onima koji doživjeli tu euforiju:
RK Velež je u prvoj utakmici, koja je odigrana 20. juna 1976. godine na Kantarevcu u Mostaru, pobijedio Celje sa 16:11 pred 5.000 ljubitelja rukometa, na Kantarevcu, čiji je kapacitet bio 2000 gledalaca.
Revanš je odigran mjesec dana kasnije u Celju. Domaćin RK Celje bio je bolji sa sedam golova razlike, i rezultatom 22:15 raspršio san Mostaraca o Prvoj rukometnoj ligi.
I pored toga što se Velež nije plasirao u Prvu ligu, ova utakmica je ostala u sjećanju svih iskrenih ljubitelja rukometa i sporta u Mostaru i piše istoriju grada Mostara, koja je neizbrisiva.
Ovo je, ujedno, i tužno podsjećanje na sjajnog novinara i divnog čovjeka Nenada Žuju, koji je u dalekoj Kanadi umro od tuge za rodnim Mostarom.
Prjpremio: Smail Špago
(Novasloboda.ba)


Komentariši