Otputovao i Bud Spencer

Legendarni glumac Bud Spencer preminuo u 87. godini
Umro je omiljeni filmski snagator starijih generacija tv-gledalaca poznat pod umjetničkim imenom Bud Spencer (86), koji se proslavio akcijskim komedijama sa svojim dugogodišnjim filmskim partnerom Terenceom Hillom, s kojim je snimio, režirao i producirao dvadesetak filmova.
Vijest o smrti objavila je Spencerova porodica na njegovom službenom profilu na Facebooku.
Rođen pod imenom Carlo Pedersoli u okolici Napulja, u mladosti je bio uspješan plivač, diplomirao je pravo i registrirao je nekoliko patenata.
Također, bio je pilot s dozvolom za upravljanje komercijalnim avionima i helikopterima, te je financirao mnoge humanitarne organizacije za djecu, uključujući i Spencer Scholarship Fund.
Bud je rođen u 31. listopada 1929. godine u Napulju, a od najmlađih dana bio je posvećen profesionalnom plivanju u kojem je ostvario velike uspjehe. Bio je prvi Talijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom u manje od minute. Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplina, a godinu dana kasnije sudjelovao je u Olimpijskim igrada u Helsinkiju. Igrao je i vaterpolo, a njegova karijere završila je 1957. godine. 
Osim sporta te prava kojeg je diplomirao, zanimala ga je i gluma. Prvu ulogu ostvario je 1950. u talijanskoj komediji ‘Quel fantasma di mio marito’. Tek nakon što je upoznao Terencea Hilla na setu ‘Hannibala’ 1959. godina, njegova filmska karijere dobila je ‘krila’. 
Prvi film u kojem ga je zamjetila svjetska publika bio je spaghetti wester ‘God Forgives…I Don't’ 1967. godine. 
Osim što su on i Terence ‘rasturali’ u filmovima, Bud je bio čovjek od akcije i u privatnom životu. Imao je dozvolu za upravljanje komercijalnim zrakoplovima i helikopterima. Uživao je i u stvaranju inovacija, stoga je registrirao i nekoliko patenata. 
Nakon što mu je popularnost pala, odlučio se posvetiti još jednoj novoj disciplini – politici. 
– Sve sam u životu radio, samo tri stvari nisam bio – baletan, džokej i političar. Prva dva posla ne dolaze u obzir, pa ću se baciti u politiku – kazao je Bud 2005. godine kada se učlanio u Berlusconijevu stranku Forza Italia u kojoj je bio savjetnik za regiju. 
Spencer je imao troje djece s Mariom Amatom s kojom se oženio 1960. godine.


(spagos)

Komentariši