Skakačice sa Starog mosta u Mostaru

(Tekst pod naslovom "Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru", koji slijedi, objavljen je na blogu memorylimit.blogger.ba 17. marta 2013. godine)


Na ovogodišnjm takmičenju Red Bull Cliff Diving, pored muškaraca sa Starog mosta će skakati i najbolje svjetske skakačice. Tekst koji donosimo u nastavku pokazuje da su hrabre Mostarke skakale sa Starog mosta mnogo ranije.
Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru
I dame su nakada letjele sa Starog Mosta u Mostaru
U nekoliko oskudnih tekstova stoji da je do sada, kroz istoriju, sa Starog Mosta u Mostaru skočilo svega sedam žena, a novode se imena samo njih, četiri – pet. Pokušaćemo odgonetnuti koje su to odvažne dame bile, pogotovu, što dolaze mlađe, nove sange. Lani se na skok odlučila Konjičanka Dajana Dangubić. A bilo ih je čini se još nekoliko, tako da broj sedam više ne važi.
Svako vrijeme i svaka generacija u Mostaru iznjedrili su po nekoliko vrhunskih skakača. Najcjenjeniji i najčuveniji je, nesumnjivo, Emir Balić, trinaest puta pobjednik u skoku na glavu sa Starog mosta. Interesantno je da je bilo i odvažnih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta od kojih su najpoznatije Seka Vasković, Sabina Vasić, Zijada Demirović Humo i Paulina Šešeljević. 
Paulina Popovac, Mostarka koja je svojevremeno skakala sa Starog Mosta kao jedna od rijetkih žena, skakačica, gostovala je u programu Al Jazeere. Posljednjih godina Popovac se nalazi u žiriju za ocjenjivanje skokova.
Sa Starog mosta u Mostaru skaču se dvije osnovne discipline i to na noge i glavu.Specifični uslovi kao što su; visina skakaonice, brzina i dubina rijeke, podvodnim stijene, grebeni, ili pežine, kako ih u Mostaru zovu, stvorili su i odgovarajuće stilove pojedinih skokova. Najpoznatiji stil skoka na glavu je "lasta", zatim "prevoj" i "avion", a na noge se skače "polulet", "let", "ćupica" i najelegantniji stil "štanga".
Skok na glavu, "Lasta", smatra se najprivlačnijim i najcjenjenijim stilom. Prilikom natjecanja stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.
O hrabrim letačima sa Starog mosta u Neretvu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Najpoznatiji od njih, "Dječak i most", dobio je nagradu za kameru na Svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma u Londonu 1971. godine.
Skok sa Starog mosta prikazan je u igranim filmovima „Smrt gospodina Goluže», „Hajde da se volimo“, Derviš i smrt“. U filmu Hajde da se volimo III,  Lepa Brana skače sa Starog Mosta, a u umjesto nje skok izvodi Jadranko Fink.

Skok sa Starog mosta je velik i neustrašiv čin, jednako velik i priznat uspjeh za sve dječake, djevojke i mladiće, koji se odluče na tako opasan i hrabar pothvat.

Bilo je i odvaznih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta. Ostale su upamćene Seka Vaskovic, Zijada Demirovic Humo i Paulina Šešeljević.
Na 446. skokovima, 2012. godine, u revijalnom dijelu, sa Sarog Mosta je skočila Dajana Dangubić, Konjičanka, koja se današnjim skokom pridružila tek nekolicini žena koje su skakale u historiji takmičenja skokova. Dajana Dangubić je skokom na noge možda ulila hrabrost drugim ženama da se odvaže i skoče 25 metara sa mosta do hladne Neretve.
Izvodi iz diskusija na facebooku i na formumima:
– Ovo je Jeanne d'Arc…na gornjoj slici…
– Prije dvije godine je skocila djevojka po imenu Lili radila je kod Safeta…
– Kako se niko nemože sjetit rahmetli Miske, kad je skočila sa Starog mosta, čisto za raju .To je bilo otprilike 94- 95. Skocila je kao što sam napisala, čisto za raju… Nek joj je rahmet duši .
– Skakala je i djevojka pod nadimkom Čakara, skakala je čak i na glavu, i to za lovu , sa Zeljkama….prenosim onako kako je tamo napisano…
U intervjuu sa Sabinom Vasić za Dnevni list 2010. godine spomenuto je sedam skakačica.446. skokovi su bili 2012. a na njima je u revijalnom dijelu skakala Dajana Dangubić. Zatim se kaže da je skakala Lili, što je radila kod Safeta, te da je skakala prije dvije godine, a to bi bilo 2011.godine, zatim Miska, te Čakara. Znači nije ih više sedam, kako se to tvrdilo u ranijim tekstovima. Moguće čak i jedanaest…
Važno bi bilo zabilježiti tačna imena ovih odvažnih žena, djevojaka,da ostanu za istoriju….Naprimjer, rahmetli Miska…ili ova mala Lili…kako su se tačno zvale…jer njihovu hrabrost i odvažnost treba poštovati…i zabilježiti, da ostane vječno zapisano…

Dopuna 20. septembra 2016. (Dijana Kaniza Kajtaz):


...jedna od skakačica sa Statog mosta, a nije zapisana je Sabina Kazazic iz Donje Mahale. I nju treba uvrstiti u hrabre žene Mostara. Čakara /Paula je zadnji put skakala sa gipsom na nozi jer je dobila prelom noge kad je skakala. Mislim da je i njena sestra Nada iz Bjelušina skočila jednom…

(spagos) 
Komentariši