Svjetsko prvenstvo u bacanju ploheTaman kad čovjek pomisli da ga više ništa ne može iznenaditi, i da nema više ništa čime bi nas negdje iz svijeta mogli iznenaditi, stiže nam vijest iz mjesta Easdale, na najmanjem naseljenom ostvru Unutrašnjih Hebrida u Škotskoj.
Tamo je upravo završeno Svjetsko prvenstvo u bacanju plohe, ili „World Stone Skimming Championship“.
Da li na ovome mjestu treba ponavljati pravila ove igre, od koje nas je nekada znala zaboliti ruka na Neretvi, ili uveče, na nekoj morskoj plaži, kad se kupači raziđu, a more se smiri i dođe k‘o ogledalo.
Ali, evo šta kažu pravila u Škotskoj. Takmičar baca kamen, a sudija broji broj odskoka, a uz to „stručnjaci“, koji stoje okolo, dodaju „biber po pilavu“, ili hakaju, kako bi se to kod nas reklo.
Na prvi pogled, takmičenje je jednostavno organizovati. Cilj takmičenja je da ploha odskoči što više puta od vode prije nego što dotakne suprotnu kamenitu obalu zaliva, koji je širok otprilike 60 metara.
Ovdje je već odavno istraženo pod koji je uglom najbolje baciti plohu, kako bi se postigao optimalni rezultat. Perfektno bi bilo 20 stepeni.
Pa, ko ima osjećaj, naprijed!
A ko nema, eno mu uglomjera.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši