Galopska trka Prix de l'Arc de Triomphe: Pobjeda unutar familije

Najpoznatija galopska trka na svijetu, Prix de l'Arc de Trioomphe održava se od 1920. godine. Nagradni fond je, u međuvremenu, skočio na pet miliona eura. Sve ove godine na „Arcu” nije bilo jedne tako spektakularne pobjede unutar jedne familije, kao protekle nedelje.
Na prva tri mjesta plasirala su se punokrvna grla, koja potiču od istog ždrepca, a sve ih trenira isti trener, Aidan O'Brian iz Irske.
Još jedan kuriozitat, u inače kuriozitetima bogatoj istoriji uve trke:
Found, Highland Reel i Order Of St George zovu se grla, inače braća i sestre. Svima njima je otac jedan izuzetni ždrebac po imenu Galileo. Čak se ni sam trener nije nadao ovakvom uspjehu. On je istakao kako je Found jedna stvarno izuzetna kobila, na kojoj je jahao džokej Ryan Moore. Ona je pobijedila sa tri četvrtine dužine prednosti ispred Highland Reela, sa džokejem Seamie Heffernanom, i Order Of St Georgeom sa Frankie Dettorijem u sedlu.
Trku, na galop trkalištu u Chantillyju, pratilo je oko 40 hiljada gledalaca. Oni su vidjeli jednu utrku u kojoj favoriti nisu pokazali očekivano.
Found je pobijedila u vremenu 2:23,61, što je novi rekored na 2400 metara dugoj stazi u Chantillyju. Njena pobjeda nije došla ni tako iznenadno, jer je uzastopno, u zadnjih pet trka bila drugoplasirana.
Ovog puta, trener O'Brian je pronašao odgovarajuću taktiku i uzeo sve tri prve nagrade: 2,857.000 eura  za prvo, 1,143.000 eura za drugo i 571.500 eura za treće mjesto. Ovo su gole cifre koje je O'Brian „izgalopirao“ u toku nekoliko minuta.
Kladioničari, koji su namirisali ovakvu pobjedu, za ulog od 10 eura kasirali su čistih 24.320 eura.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši