Zašto kažemo da „surfamo“ na internetu?Dovoljan je jedan klik mišom i mi smo već na nekoj drugoj stranici u internetu. Još od samog početka korištenja interneta, ovakav način kretanja kroz internet naziva se „surfanje“.
Taj pojam je potekao od Jean Armour Polly, bibliotekarke iz jednog mjesta u američkoj saveznoj državi New York. Ona je 1992. godine napisala jedno uputstvo za korištenje interneta, pod naslovom „Surfing the Internet“, Surfanje u internetu. Knjiga je objavljena u junu te godine, a samo pola godine kasnije već je bila postavljena“online“. Među tada veoma malom broju korisnika interneta naišla je na veliko zanimanje.
Kada se Polly prilikom pisanja knjige našla pred dilemom, kako bi trebala nazvati traženje informacija na internetu, pomišljala je na riječi „kopati“ ili „ribariti“. Međutim, ona je tražila jedan izraz koji bi sam od sebe trebao iskazati i zadovoljstvo lutanja po internetu. Pri tome joj je pogled pao na podlogu za miša pored njenog kompjutera, na kojoj je bila slika jednog surfera na okenau.
Internet kao okean, na kome se prelazi sa talasa na talas!
Baš to poređenje dopalo se Jean Polly, a od tada mi „surfamo“ na ovom autoputu podataka.
(izvor: PM magazine)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši