Junaci sa Yosemitea



El Capitan u Yosemite Valeyu je naomiljeniji ekran za penjače iz čitavog svijeta. Uzmeš sendvič i pivo i smjestiš se u Meadowsu u podnožju El Capa i posmatraš satima toga bijelog diva i ono što se u njemu i na njemu dešava.
Onome kome je pošlo za rukom da se uspenje, najjednostavnije je stati ispred diva i praviti fotografije.
Gornja fotografija je nastala 2003. godine, kada su braća Thomas i Alexander Huber savladali El Capa rutom Zodiac. Bili su inspirisani fotografijom prvih penjača, pionira John Longa, Jim Bridwilla i Billy Westbaya, koji su rutu Nose savladali u jednom danu, 1975. godine. Divlji momci su na toj slici imali držanje sa jasnom porukom: Mi možemo sve… a njihova poza je bila upečatljiva. Naravno, nije bilo zamišljeno sve tako ozbiljno.
Prvi uspon braća Huber su napravila 1995. godine, a nakon uspona nisu se mogli dugo zadržavati  pod stijenom i uživati u pogledu, jer im je ponestalo novaca. Ali, poznato je da postoji veliki broj penjača koji upravo tako žive, i provlače se nekako kroz život.
Danas braća Huber godišnje održavaju oko 60 predavanja, na kojima iznose svoje utiske sa mnogobrojnih penjanja i osvajanja El Capitana.
Oni su kao penjači uspjeli sve. U godinama, kada im je blizu 50, tokom predavanja im oči veoma često zaiskre. Lijepo za čuti i vidjeti…
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši