Mostar u objektivima fotokamera – Alois BeerAlois Beer (1839 – 1916) je bio austrijski fotograf. Fotografijom se počeo baviti 1857. godine. Od 1859. do 1862. godine proveo je na vojnoj sužbi, a nakon toga odlazi u Beč gdje u ateljeu Ludwiga Angerera i Josefa Szeekelyja završava školovanje za fotografa. Od 1863. godine otvara svoj vlastiti foto atelje u Beču, a istovremeno se etablira kao stručni fotograf u Klagenfurtu. U Beču radi do 1873., a nakon toga seli u Graz. Prestižno zvanje dvorskog fotografa dobija 1883. godine. Od 1879. godine već se počeo intrersirati za fotografije prirode i pejsaža. S tim slikama je učestvovao na međunarodnoj izložbi u austrijskom Muzeju za umjetnost i trgovinu.
Od sredine 1880. godine počinje putovati po svijetu, a između ostalih, boravio je 1889. u Sjevernoj Africi, Palestini i Egiptu, a 1892 u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. S tih putovanja objavio je brojne foto galerije s različitim motivima. Prilikom putovanja po Bosni i Hercegovini boravio je i u Mostaru, gdje je napravio nekoliko fotografija.
Fotografije Aloise Beera iz Mostara, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici:www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši