Svjetska ekskluziva: Bob Dylan – Doći ću na na svečanost dodjele Nobelove nagrade


Svjetska ekskluziva: Bob Dylan – Doći ću na na svečanost dodjele Nobelove nagrade…ako ikako mognem
Zar to nije nešto…?” Bob Dylan nije napravio neko veliko djelo da dobije Nobelovu nagradu, ali je od 1960. godine postao prvi muzičar koji se upisao u njelitniji svjetski književni klub. Kad je čuo vijest od prije dvije nedelje, da sad ide stopama Georga Bernarda Shawa, TS Eliota, Winstona Churchilla, Williama Faulknera, Guntera Grassa, Ernesta Hemingwaya i Harolda Pintera, izjavio je: “Nema pojma šta da očekujem”..
Bob Dylan napokon je prekinuo šutnju o dobitku Nobelove nagrade te rekao da ga je objava 13. oktobra ostavila "bez riječi", saopćila je fondacija za dodjelu Nobelove nagrade, prenosi Telegraph.
"Hoću li primiti nagradu? Naravno", prenijela je fondacija Dylanovu izjavu. Američki pjevač i kantautor prvi je muzičar koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama.

Dylanova šutnja o dobitku nagrade također je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali arogantnom. Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali stupiti s njim u kontakt kako bi ga lično obavijestili da je dobio nagradu, odustali.

Dylan je nazvao stalnu sekretarku švedske Akademije Saru Danius ove sedmice, navela je akademija.

"Vijesti o dobitku Nobela ostavila me bez riječi", rekao je. "Vrlo sam počašćen nagradom". Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u decembru u Stockholmu.

Vijesti o Dylanovu prihvaćanju nagrade slijedila je u isto vrijeme s objavljivanjem njegova intervjua za britanski list The Telegraph.

U tom intervjuu Dylan je rekao da će "apsolutno" prisustvovati svečanoj dodjeli – "ako će to ikako biti moguće".

Slavni umjetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je "zapanjujuće, nevjerojatno" primiti tu časnu nagradu. "Tko bi uopće sanjao o tome?" Uvjetno se složio s tvrdnjom Akademije da je njegovo djelo književnost koja pripada usmenoj i pjevnoj tradiciji drevnih pjesnika poput Homera i Sapfo.

"Pretpostavljam, na neki način, kazao je, navodeći naslove nekih svojih pjesama poput primjerice "Blind Willie", "A Hard Rain", i "Hurricane", među ostalim. Međutim, na drugim je, kazao je, da odrede značenje njegovih pjesama. "To bi trebali znati akademici. Nisam za to kvalificiran", zaključio je Dylan.


(izvor:telegraph)
(spagos)

Komentariši