Jubileji Narodnog pozorišta Mostar


Ovaj je mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku slavlja i obilježavanja jubileja: 67 godina postojanja i 65 godina od otvorenja zgrade Narodnog pozorišta Mostar.
Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u BiH nakon Drugog svjetskog rata.
Cijeli mjesec u NPM-u je zanimljiv, u znaku velikih umjetnika i jubileja. Prvi program kojim Narodno pozorište Mostar (NPM) otvara ovomjesečni repertoar je poetska drama “Đaurko moja” po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, koja će biti izvedena petak, 4.11. u 20 sati u “Studiju 64” NPM-a. Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić.
Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Iz njegovih stihova i danas isijavaju ljubav i iskrenost, misli o slobodi i životu, koje su putokaz svima nama kao vodič u prepoznavanju istinskih vrijednosti. Osim toga, zanimljivost predstave su i kostimi, karakteristični za tadašnje doba.


(novasloboda.ba)

Komentariši