Mostar u objektivima fotokamera – Pierre Petit

Pierre Petit, Stari most 1896.
Pierre Petit, francuski fotograf boravio je u Mostaru 1896. godine i napravio snimak kojemu je dao ime “Le vieux pont de Mostar”, Stari most u Mostaru. Autor je bio svjetski poznati fotograf, uvaženog imena i renomea tadašnje Evrope. Bio je majstor fotografije iz 1867. godine, a bio je službeni fotograf Svjetske izložbe „Exposition universelle d’Art et d’industrie“, održane 1867. godine u Parizu.
Pravim imenom Pierre Lanith Petit, ili također Pierre Lamy Petit, rođen je 1832. godine u Aupsu u Francuskoj, a umro je 1909. godine u Parizu. Fotografsko umijeće je izučio u pariškom ateljeu Eugena Disderija, a 1858. godine otvorio je, zajedno s Antione Rene Trinquartom, atelje u Parizu. Uskoro otvara filijale u Baden-Badenu i Marseilleu. U tom periodu boravio je više puta u New Yorku i dokumentirao faze gradnje Kipa slobode, koji je bio poklon Francuske u čast stote godišnjice nezavisnosti SAD, 1886. godine.
Pierre Petit je 1898. godine bio je pionir u izradi podvodnih fotografija. Od 1875. godine bio je član Udruženja francuskih fotografa. Godinu dana prije smrti posao je predao svom sinu. Njegova djela danas su izložena u muzeju Nicephore Niece, u muzeju d’Orsay, kao i u Nacionalnoj galeriji portreta Francuske.
Pierre Petit je posjetio naš grad nakon svih gore nabrojanih svjetskih događaja, a povod je mogla biti i svjetska izložba, koje je u Parizu održana 1900. Na toj izložbi po prvi put je učestvovala i Bosna i Hercegovina i imala svoj vlastiti paviljon, a posebno mjesto je zauzela Viša djevojačka škola u Mostaru. O tome svjedoče dokumenti s izložbe, gdje je u glavnom izvještaju Međunarodnog žirija, u dijelu obrazovanje i obuka, bilo dosta govora o Višoj djevojačkoj školi u Mostaru, uz veoma interesantne i rijetke fotografije djevojaka iz te mostarske škole tog vremena.
Da se na trenutak vratimo fotografiji Staog mosta, nastaloj 1896. godine. Ta fotografija spada među najstarije sačuvane fotografije Starog mosta, a između ostalog, jedna od najljepših i najatraktivnijih fotografija mosta iz kasnih godina devetnaestog stoljeća.
Ovu fotografiju, kao i mnogobrojne druge iz ovoga perioda, mogu se vidjeti u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara, Tibor Vrančić, Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši