Djevojke Petera Gronwalda




Peter Gronwald (1910-2010) fotografirao je, počevši od 1946, mlade žena u glamouru i pin-up stilu, u i oko Los Angelesa. Na samom početku njegove karijere New York Times ga je označio kao „America No 1“ pin-up fotografa, a njegove fotografije je smjestio negdje između zavodljivosti i umjetnosti.
Modele je pronalazio na filmskim setovima, kod raznih agentura, ili takmičenja ljepote. Inscenirao je i fotografirao u njegovom studiju, ali i na plažama od Los Angelesa do Malibua. Na taj način je i sam doprinio stvarnaju mita o Kaliforniji, kao vječitog poslijeratnog raja Moderne. Njegov stil povezivao je žensku ljepotu i prirodnu svježinu, ljepotu i eleganciju poza.
Povodom stotog rođendana fotografa, u Manheimu, Njemačka, je priređena izložba njegovih životnih djela.
„Peter Gowland's Girls“ nam je predstavlja oko 200 djela iz njegove bogate ostavštine, kojaobuhvata desetak hiljada veličanstvenih snimaka i dijapozitiva, a među njima najelegantnije i najodvažnije fotografije, jedne bez presedana pin up bogate fotografske karijere.
Izložba nudi fotografije zvijezda kao što su  Joan Colins ili Jane Mansfield, zatim njegove radove za Playboy, ili Rolling Stone, kao i fotografije za bezbrojne kalendare ili časopise između 1940. i 1970. godine.
Na izložbi se može vidjeti i niz fotografija koje se otkrivaju prvi put, nudeći samo jedan kratki pogled u one godine, ostale su do danas svježe uzbudljive. Djevojke pronalazimo na plaži, na bazenu, sakrivene iza vrhova, ili iza zavjesa, u unutrašnjem prostoru, ili vani u prirodi. Njihove poze su veoma elegantne, ili sportski svježe, pojavljuju se kao dame, ili djevojke iz susjedstva.
Ali, u svakom slučaju zrače odvažnom i čudesnom fantazijom. 
(novasloboda.ba)

Komentariši