Iz bakine apoteke

Mnogi, često ismijavani domaći prirodni pomoćnici protiv infekcija, imaju stvarnu medicinsku osnovu. Postoji više različitih mogućnosti da se kroz sezonu prehlada progrmi bez antibiotika.
Bijeli luk sa medom i thymianom (majčina dušica)
Česni bijelog luka (saransaka) pripisuje se antibakterijsko djeovanje. To isto se smatra i za med i thymian. Pošto se u vrijeme prehlade i tako mora ostati u kući, miris bijelog luka neće smetati nikome.
Domaće jabukovo sirće
Ne samo što je ukusno u salati, nego potpomaže u borbi protiv mnogih poteškoća. Vrijeme trajanja: oko osam sedmica. On pomaže kroz uništavanje mikroba, rješava šlajm od kašlja i pomaže probavu.
Namaz od dunja sa limunovom korom i medom
Dunje sadrže jedan veliki procent vitamona C. Ukoliko se želi rezati, potraban je malo oštriji nož i malo više snage. Najbolje je dunju izrezati na manje kocke, zatim skuhati i napraviti pire. Mazati na hljeb. Ovakav namaz pomaže protiv bronhitisa.
Hren
Medicinsko značenje ove bijke poznato je još iz srednjeg vijeka. Rješava šlajm prilikom prehlade. Dovoljno je jednu kašiku naredndanog hrena staviti na krpu i tri minute držati na vtaru ili na čelu.
Čaj od anisa-komorača i kadulje
60 grama anisa, 30 grama sjenena od komorača i 30 grama listova kadulje 40 grama listova od thymiana, je recept za jedan ljekoviti čaj, jedna vrsta oruđa iz stogodišnje medicine travama. Dvije šilje na dan trebale bi izliječiti upalu nosne šupljine.
Cink
75 miligrama dnevno bi trebalo pomoći protiv prehlade, ali PAŽNJA, već 100 miligrama bi moglo biti previše.
Inhalacija kamilice i morske soli
Morska so rješava šlajm, a kamilica djeluje protiv grčava. Kod naredne prahlade moglo bi se pokušati sa ovim: Cvijetovi kamilice i morska so dodaju se u vruću, ali ne ključalu vodu i drćati glavu iznad toga, pokriti se peškirom i inhalirati
Kupka sa grančicama od smreke
Jedan malo teži i skuplji recept, za koji nije baš jednostavno pribaviti grančice smreke. U svakom slučaju iglice isjeckati i staviti u vodu da se prokuha, a zatim staviti da odstoji, procijediti i usuti u vodu za banjanje. Nakon 20 minuta banjanja pravo u krevet. Ovo pomaže kod kijavice.
Obloge sa lukom
Poprženi kul pomaže protiv kašlja, a ako je baš hitno, može se izrezani luk jednostavno staviti i pokraj kreveta. Miris pomaže.
Sokne sa sirćetom
Pomaže protiv temperature. Sokne potopiti u hladnu vodu u koju je već usuto sirće. Navući sokne i pustiti da djeluju, sve dok temperatura ne opane, ili dok oblog ne postane hladan.
I na kraju napomena: Vakcina protiv gripe
Do sada je poznato oko 200 vrsta uzročnika prehlade. Vakcina pomaže tek protiv tri ili četiri uzročnika.


(izvor:focus)
(spagos)

Komentariši