Mostar u objektivima fotokamera – Stjepan Tomlinović



O fotografu Stjepanu Tomlinoviću postoji napisano svega nekolika rečenica, tako da značajniju priču o njemu prenose njegove fotografije koje se mogu pronaći po arhivima i na internetu. Bio je aktivan kao fotograf u Cerniku u Slavoniji i u Mostaru, krajem devetnaestog stoljeća. Iz Mostara je ostala fotografija, uz koju je na njemačkom jeziku rukom dopisano “Mohamedarenin in Mostar” (Muhamedanka u Mostaru) štampana kao razglednica u Beču. Pored ove fotografije ostala je slika austrougarskih vojnika, zatim vrela, na kojima piše da su uslikane u Mostaru i brojni portreti ondašnjih žitelja Mostara. Osim ovih fotografija sačuvana je i jedna fotografija Starog mosta, s potpisom Stjepana Tomlinović.
To bi bilo sasvim dovoljno da se podsjetimo jednog fotografa, kojeg je tko zna kakva sudbina i potreba, odmah nakon dolaska Austro-Ugarske dovela iz ravne Slavonije u krševiti Mostar. Tu je otvorio fotografsku radnju pod nazivom “Foto-Atelje”. Oni koji su onoga vremena bili u mogućnosti, a bilo je i takvih, dolazili su kod njega i pravili pojedinačne, ili porodične fotografije, koje su vjerovatno sačuvane po privatnim zbirkama, ili nestale i uništene tokom burnih događanja, koji su slijedili u narednim godinama dvadesetog stoljeća, pa evo i do prvih decenija dvadeset i prvog stoljeća.
Kažemo, bilo bi dovoljno, da nije bilo jedne epizode, koja je kasnije, zadnjih dekada dvadesetog stoljeća postala temom televizijskih serija, filmova i knjiga. Dolaskom u Mostar sa Stjepanom je došla i njegova prelijepa kćerka Anka – Anka Tomlinović.
U isto vrijeme u Mostaru je stasao momak, čiji će stihovi ostati neprevaziđeni sve do danas – Aleksa Šantić. Lijep, bogat, školovan. Bio je na meti brojnih udavača. A kako piše u tekstovima, on je imao oči samo za lijepu Anku. Samo za nju je 1899. godine napisao pjesmu “Ako hoćeš”. Ljubav je završila nesretno. Nije mogla biti krunisana brakom, jer brak pjesnika s djevojkom druge vjere, onog vremena bio je nezamisliv. Nakon protivljenja roditelja veza je prekinuta, a Anka se udala za drugog i nakon godinu dana napustila Mostar. Zajedno s njom, gubi se trag boravka i njenog oca Stjepana Tomlinovića u Mostaru.
Iza njega su ostale fotografije, kojih se i danas podsjećamo.
Fotografije Mostara koje je snimio Stjepan Tomlinović, na kraju devetnaestog stoljeća, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši