Iz stare štampe: Miralem Brkan, trener specijalista

(na slici: Miralem Brkan i Bernardo Lama, golman reprezentacije svijeta)

Miralem Brkan, trener specijalista: Begovića bih napravio boljim golmanom od Neuera
(tekst koji slijedi objavljenje u Avazovom Sportu 13. februara 2015. godine)
Priča o treneru golmana zaintrigirala je i isprovocirala i Miralema Brkana, koji je za neupućene golmanski anonimus. Za Fuada Muzurovića i Jusufa Pušinu, ljudska i sportska gromada, patriota, koji se kao takav pokazao kada je bilo najteže.
Fahro Pljača, Smail Špago, Ešref Čeliković, Izet Kanurić, Hasan Đogo, Alaga Dervišević činili su devedesetih godina operativni, lobistički tim Bosanaca i Hercegovaca koji su, uglavnom po Njemačkoj tragali za bh. talentima, ali nagovarali i "gotove" igrače da igraju za BiH.
Brkana je pogodilo što ga niko ne pominje, što nije dobio mjesto niti u jednoj selekciji. I zato je odlučio dići svoj glas, prozvati neke ljude, otkriti šta je sve u stanju napraviti od Asmira Begovića.
Trenirao šampione
Miralem je diplomirani inžinjer poljoprivrede, posjeduje golmanski certifikat potpisan od legendarnog Seppa Meiera, govori engleski i njemački, sudionik je brojnih internacionalnih kongresa i vlasnik golmanskih licenci…
Gotovo je sigurno da on neće biti u stručnom štabu Mehmeda Baždarevića, jer se u javnosti kao mogući treneri golmana spominju Enver Lugušić, Eldin Jelešković i Edin Prljača.
– Čast svakome, ali da su se prijavili Enver Marić i Rizo Mešković, svi bi trebali ustati, zapljeskati i nakloniti se takvim veličinama – kaže Brkan.
Boli ga nepravda, zaborav…
– Bio sam trener golmana u svakoj selekciji NSBiH u to vrijeme. Prvi sam bio trener golmana u historiji NSBiH kada se reprezentacija pripremala u Velikoj Kladuši u junu 1996. godine. Trenirao sam golmanske velikane, šampione, poput Fahrudina Omerovića, Miralema Ibrahimovića, Vukašina Petranovića, a u U- 21 Kenana Hasagića i Romea Mitrovića.
Prvi sam trener s prostora bivše države koji je sjedio na klupi selekcije Svijeta, trenirao jednog Bernarda Lamu (PSG), koji je bio evropski i svjetski prvak s Francuskom. Službeno sam u zapisniku, a to možete naći u arhivi FIFA-e bio trener golmana selekcije Svijeta kada je gostovala na Koševu i igrala s našom reprezentacijom – podsjeća Brkan.
Bacio je rukavicu trenerima, NSBiH, selektoru…Selektore, ako hoćete da imate 1,5 igrača više u polju na svakoj utakmici s Asmirom Begovićem u preostalih šest utakmica, nudim svoje usluge. Greška je, opasna greška ako neko misli da se u tri četiri dana ne može ništa popraviti s golmanima. Može itekako. Imam plan i program kako to postići. Posjedujem sve reference, ali me boli da to ljudi ne vide u mojoj BiH. Imali bi suverenog gospodara, ne samo peterca i šesnaesterca, već kompletne naše polovine. Što bi rasteretilo našu odbranu, a dobili bi igrača više u polju. Napravio bih Begovića boljeg i skupljeg čak i od Neuera. Bio bi suvereni gospodar, treći bek, dominantan na liniji i u zraku…
O standardnom golmanu naše reprezentacije Brkan ima zanimljivo razmišljanje.Asmir Begović je veliki potencijal, ali se bojim da bi mogao ostati na tome. Asmir je suveren vladar, ali sam gol linije. Jedini koji je bio suveren vladar linije, peterca i šesnaesterca, dakle kompletan golman, bio je neponovljivi Enver Marić.Begović je na liniji bolji čak i od Neuera, koji je suveren gospodar svoje polovice igrališta, plus kao treći bek, odnosno libero. Nijemci s takvim golmanima utakmicu počinju s igračem više od protivnika. Pedantni njemački analitičari su izračunali da s Neuerom njemačka reprezentacija ima 1,75 igrača više u polju. Vrlo blizu mu je Argentinac Serhio Romero s prosjekom 1,63. Zato i jesu te dvije reprezentacije bile u finalu svjetskog prvenstva u Brazilu. Meni je obećano "kada dođu bolja vremena" da ću raditi u nekoj od selekcija. Sada mi govore nije me kanton predložio. Pa, nisam ja radio za kanton, već za državu Bosnu i Hercegovinu. Imam ja dosta toga još reći – ispričao je za Sport Miralem Brkan.


Komentariši