Kirk Douglas slavi 100. rođendan



On je posljednji od te vrste glumaca, iz ranog perioda igranog filma. Burt Lancaster, Robert Mitchum, John Wayne, Cary Grant, Gregory Peck, Clark Gable, Humphrey Bogart i mnogi drugi, već odavno su blaženi među zvijezdama.
Hollywoodska zvijezda Kirk Douglas, u petak 9. decembra, puni 100 godina. On je posljednja velika zvijezda iz zlatnih dana Hollywooda. Još kao mladić imao je lice, kao isklesano za uloge jakih momaka, U toku njegove karijere bio je bokser, kauboj, ili rob Spartak, koji se uhvatio u koštac sa čitavim Riskim carstvom. Sin ruskih useljenika, svoje prve uloge je odigrao četrdesetih godina prošlog vijeka, frcajući od snage pred očima gledalaca, pokazujući kako je Amerika sastavljena od nezaustavljivog rasta njenih imigranata. Douglas je osnovao svoju vlastitu filmsku produkciju i proizvodio antiratne filmove. Zbog filma „Staze slave“ sa Stanley Kurbickom (1957.) došao je u sukob sa Hollywoodom, angažujući za svoje filmove glumce koji su važili za komunisti i bili na crnoj listi McCarhysa.
Svoj stoti rođendan će proslaviti u krugu svoje porodice, sinom Michaelom i njegovom suprugom Catherine Zeta Jones, sa  njegovim unucima, iz dinastije, koju je on podigao i njima je ostavlja.
Sretno, i sa naše strane!
(izvor:spiegel)
(novasloboda.ba)

Komentariši