Mostar u objektivim fotokamera – František Topič



Sliku zgrade mostarske gimnazije, sagrađenu 1898. godine, na mjestu gdje se i danas nalazi, imali smo priliku vidjeti bezbroj puta, počevši od one najstarije slike, samo s desnim krilom, pa dograđenu, onda iz skoro svake godine od izgradnje do danas, kroz sve ratove kojima je svjedočila. Međutim, zahvaljujući slikama Františeka Topiča iz 1907. godine, po prvi put možemo zaviriti unutar zgrade i vidjeti kako su izgledale učionice.
František Topič (1858. – 1941.) bio je praški izdavač i knjižar jedan od značajnijih predstavnika moderne češke književne kulture, umjetnosti i rukotvorina svoga vremena. Oženio je kćeku pozantog češkog izdavača Františeka Šimačka, a nakon njegove smrti preuzeo je koncesiju za štampanje, objavljivanje i skladištenje knjiga. U narednim godinama je proširio djelatnost, nadmašujući ostale izdavačke kuće, okupljajući značajan tim autora, prevodilaca i umjetnika. Objavljivao je knjige na više jezika, a otvorio je i izložbeni prostor, takozvani Topičev salon, u kome je izlagao kako svoje, tako i djela drugih autora. U Bosni i Hercegovini i Mostaru boravio je u više navrata, kad je napravio veoma značajne fotografije toga vremena.
Prva slika interijera jedne učionice nam mnogo toga priča. Profesor u odijelu sjedi na drvenoj stolici, klupe su one starinske iz austrougarskog perioda, povezane kao klupe u crkvi, s nagnutom površinom gornje ploče stola. Učenici su svi u odijelima, a poneki nose fesove na glavama. Osvjetljenje u učionici je na petrolej, a grijanje je na peć na drva i ugljen. Dodajmo ovome i prijevod opisa s poleđine slike koja se čuva u Zemaljskom muzeju BiH: „Muški razred u Višoj gimnaziji u Mostaru – Dječaci u urbanoj odjeći (neki od njih na glavi nose fes) sjede u školskim klupama. Jedan učenik stoji pored stola nastavnika, držeći knjigu u rukama. Nastavnik sjedi u prednjem dijelu učionice. U pozadini: vješalica za kapute, peć, mapa i slika iz istorije.“
Druga slika iz iste godine je snimljena u zoološkom kabinetu. Profesor učenicima pokazuje nešto vezano uz životinjski svijet. Kabinet je prilično opremljen za ono doba, tu se mogu naći i neke rijetke preparirane životinje kao kengur ili ptica flamingo. Prijevod s druge slike glasi: „Grupa učenika u kabinetu za zoologiju Učenici stoje oko stola i slušaju objašnjenja nastavnika. U pozadini su vitrine u kojima se nalazi preparirane životinje i ljudski kostur.“
Pored fotografija iz mostarske gimnazije, napravio je fotografiju na Bulevaru 1904. g., koje se uz ostale njegove fotografije mogu naći u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši