Što god govorili povjesničari i antropolozi, u čijem je fokusu također bio kupus, riječ je o hrani koja izrazito pozitivno utječe na naše zdravlje. Brojne su studije pokazale da kupus ima zaštitnu ulogu kao i druge biljke iz obitelji krstašica (cruciferous) jer su kvalitetan izvor vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih korisnih tvari.
Sto grama sirovog kupusa sadrži samo 26 kalorija, visoku količinu vitamina B, beta-karotena (380 mikrograma), kalcija (52 miligrama), folne kiseline (75 mikrograma), kalija (270 miligrama), vitamina C (50 mg) i vitamina E (0,2 mg). Osim toga, kupus je bogat vrijednim sumpornim spojevima, a obiluje i antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Svojim ljekovitim svojstvima, osobito antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osobe koje imaju visoku razinu antioksidansa dobivenih iz prehrane rjeđe obolijevaju od koronarne bolesti, moždanog udara i katarakte.
Kupus je i prijatelj želuca. Svježi sok od kupusa tradicionalni je lijek za čir, a koristan je i svježi kupus, čiji je učinak nešto manji.
Sirovi kiseli kupus sadrži mikroorganizme korisne crijevnoj flori i stari je narodni lijek za crijeva i probavu, a pomaže i u borbi protiv skorbuta.
Sirovi kupus pomaže i kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani kupus odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Čaša svježe iscijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost, smanjuje ili eliminira probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.
Predak kupusa ne zna se sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na sjevernoj obali Sredozemlja, na obalama južne Engleske, Danske i južne Francuske, a orijentalne vrste kupusa proširile su se po cijelom Balkanu.
Rimljani su jako cijenili kupus pa je književnik Katon preporučivao konzumaciju sirovog kupusa prije ručka kako bi se smanjio utjecaj alkohola i poboljšala probava. Rimljani su također vjerovali da kupus odagnava melankoliju, a koristili su ga i kao oblog za rane i različite udarce.
Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istodobno je simbol tvrdoglavosti.