Šala sa natpisom Hollywood





Na osnovu iskazanih želja uz Novu godinu, već prvog dana iza Nove godine trebalo bi sve biti  makar malo bolje. Tradicionalno sve je lošije, od loših vijesti u medijima, lošeg raspoloženja zbog žgaravice, itd…
Ponekad se negdje nešto i promjeni u toku noći, ili bolje rečeno, pod okriljem noći, kao na primjer, na brežuljcima iznad Los Angelesa, u SAD. Iznenada Hollywood, nije više bio to, nego Hollyweed, a weed je jedan izraz iz žargona kojim se označava marihuana. Ne, nije se desilo da su se svi preko noći napili, ili napušili toliko, da ih hvataju halucinacije. Neko je na natpisu dijelove dva slova O prekrio vješto, tako da se iz daljine slova “oo” vide kao “ee”, pa je nastao “Hollyweed” (Sveta marihuana). Takođe je i onaj ko je izveo ovaj “podvig” morao biti trijezan, jer, svako slovo je visoko 13 metara, a područje je opasano visokom ogradom, tako da sve i nije bilo baš potpuno nekomplikovano. Podvig je odmah proslavljen u medijima.
Međutim, ovo nije prva akcija sa istim slovima. Daleke 1976. godine, jedan student je dijelove slova prefarbao i tada se prvi put pojavio “Hollyweed”.
Godinama je brežuljak sa slovima služio da se sa njega šalju različite poruke.
Godine 1983. znak je prekriven natpisom “Go Navy” (Naprijed mornarica) povodom godišnjice mornarice. Iste decenije, studenti univerziteta Caltech natpis su uredili prema imenu njihove škole.
Zatim je jedno slovo L bilo prekriveno 1987. godine, u čast posjete tadašnjeg pape Johanesa Paula II, tako da je natpis glasio “Holywood” (Sveta šuma).
Naredne decenije, sa natpisa je dva puta odaslana politička poruka. Prvi put 1990. godine sa natpisom “Oil war” u cilju protesta protiv rata u Perzijskom zalivu. A pet dana prije predsjedničkih izbora 1992. godine, pristalice tadašnjeg kandidata Ross Perota, od slova su napravili natpis “Perotwood”.
A kad je skoro postala moda da se sa briježuljka šalju kojekakve poruke, prvo je Fond za javno zemljište skoro nedavno, 2010. godine, natpis modifikovao u “Save the peak” (Spas za vrh), što je kasnije modifikovano u “Sallywood” i “Save the Pood”, dok zemljište konačno nije ograđeno i zaštićeno.
Gledano malo dalje u prošlost, natpis se pojavio prvi put 1923. godine kao reklamni pano za jedne firme za nekretnine. Tada je na natpisu stajalo “Hollywoodland”. Natpis “Land” je odbačen 1949. godine, tako da je od tada ostao natpis ”Hollywood”. Kako bi natpis bio uočljiv noću, osvjetljava ga
4.000 lampica. Sam natpis je dug oko 100 metara, a o njegovoj sigurnosti i održavanju se brine posebna firma. I na kraju, za one koji žele informaciju više, sama riječ Hollywood u bukvalnom prevodu bi imala naše značenje “Šuma zelenike”.
Da li je sadašnji “Hollyweed” šala, ili je time poslala neka ozbiljnija poruka? Moguće da su šaljivdžije ovom akcijom imali želju da podsjete na referendum proveden u saveznoj državi Kalifornija u novembru, na kome su se glasači izjasnili da se marihuana može legalno koristiti u privatne svrhe.
Bilo kako bilo, policija traga za počiniocem, ili njih više, zbog uznemiravanja privatnog posjeda. U svakom slučaju: Veselo u novu!
(izvor:sdz)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši