Danas je Internacionalni dan trenerke za jogging



Danas se obilježava svjetski dan trenerke za jogging. Dan se, u stvari, odnosi samo na donji dio trenerke, a zove se International Sweatpantsday na engleskom, odnosno Internationaler Jogginghosetag na njemačkom.
Poruka: 21. januara ove godine obuci donji dio trenerke, bez obzira gdje pođeš, u kupovinu, u školu, na posao ili bilo gdje drugo. Organizatori svjetske akcije pozivaju sve one koji se žele odazvati ovom pozivu, da na učešće pozovu i svoje prijatelje.
Internacionalni dan trenerke za jogging je osnovan kako bi ovaj praktični i sasvim udobni dio odjeće skoro svakog čovjeka, bio star ili mlad, barem za jedan dan u godini izašao iz sjene. Toga dana, nema zabrane pojaviti se u donjem dijelu trenerke od Champs-Elysees u Parizu, do 5th Avanue u New Yorku, svuda gdje se, inače, nosi samo Haute Couture, tj samo visokokvalitetna modna  odjeća, izrađena u vodećim svjetskim modnm kućama. A sve to na opštu žalost nekih najvećih modnih ličnosti u svijetu. Ovdje ćemo citiratii jednu izjavu vodećeg svjetskog modnog maga, Karla Langerfelda: „Ko nosi donji dio trenerke, izgubio je kontrolu nad vlastitim životom.“
Kao modni grijeh, trenerka je obilježena njenim tužnim postojanjem na kaučima, u vrtovima, u sportskim halama, kao i u fitnes studijima… Ko se javno pojavi u trenerki, odmah biva osuđen na kućni pritvor. Jedini njen grijeh je što ne steže niti štipa, a sasvim udobna za nositi. Modnim dizajnerima je trn u oku, jer se oni brinu za njihove proizvode, a čovjeku je dovoljno obući trenerku i u njoj se osjeća udobno.
Za razliku od dizajnirane mode, kroj trenerki je bezvremenski. Trenerka je preživjela svaki modni trend i to u jednom dužem vremenskom periodu. Nije zahtjevna u održavanju, a spremna je za korištenje u svakom trenutku.
Oni koji žele pokazati svoje emocije prema trenerki, treba da se pokažu u njoj na ovaj svjetski dan.
A to znači ujedno, pokazati svoju čast…
Istorija Internacionalnog dana trenerke za jogging
Ovaj dan postoji svega nekoliko godina, tačnije, od 2009. godine. Osnivači su bila četvorica mladića iz Austrije. Tadašnji gimnazijalci Alexander Painsi, Matthias Strohmeier, Matthias Geisriegler i Martin Riesel dogovorili su zajedno sa čitavim razredom da u školu dođu u trenerkama. Zbog opšteg oduševljenja, odlučili su da se ovaj događaj nastavi i sljedeće godine. Od 2010. godine, dogovorili su se da se taj dan obilježava svake godine 21. januara. Manifestacija se najavljuje putem facebooka. Prve godine, na njoj je uzelo učešća oko 130 hiljada učesnika, koji su svoje slike u donjem dijelu trenerke dijelili preko facebooka. Godinu dana kasnije, broj učesnika se popeo na 600 hiljada.
U međuvremenu je dan Jogging trenerke postao više nego fenomen socijalnih medija. Obilježava se u 50 zemalja širom svijeta. Toga dana, učesnici u njihovim trenerkama za trčanje odlaze u školu, na fakultet, ili na posao. Veliki broj prodavnica nude ovaj dio odjeće po vrlo prihvatljivom cijenama, a organizuju se čak partiji, na koje se dolazi tako odjeven.
(izvor: www.jogginghosentag)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Komentariši