I bješe Super Bowl LI


New England Patriotsi osvojili Super Bowl
Ekipa New England Patriotsa osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog fudbala(NFL), nakon što je noćas u Houstonu pred 73.000 gledalaca u produžetku pobijedila Atlanta Falconse sa 34-28.
Patriotsi, koje vodi Bill Belichick, tako su osvojili svoj peti naslov (2002, 2004, 2005, 2015, 2017),
Ekipa je do naslova došla nakon najvećeg preokreta u istoriji Super Bowla, jer je Atlanta sredinom treće četvrtine vodila 28-3.
Patriotsima je ovo bio rekordni deveti nastup u Super Bowlu, od toga su čak sedam puta u finale stigli u 21. stoljeću, odnosno otkako su u tom klubu Bill Belichick kao glavni trener i 39-godišnji Tom Brady kao quarterback. Za Falconse ovo je bio drugi nastup u Super Bowlu, prije 18 godina izgubili od Denver Broncosa.
Brady je proglašen najkorisnijim igračem (MVP) utakmice i time je postao rekorder, jer je po četvrti puta u karijeri postao MVP Super Bowla (2002., 2004., 2015., 2017.).
Osim što je najvažniji sportski događaj u SAD-u, Super Bowl ima najveću televizijsku gledanost koja redovno premašuje 100 miliona gledalaca. Također, za marketinšku industriju to je najvažniji dan u godini, a reklamni prostor za vrijeme trajanja Super Bowla je najskuplji na svijetu, pa je ove godine za 30 sekundi televizijske reklame trebalo platiti pet milijuna dolara, što je pola miliona dolara skuplje nego prošle godine.
Na kraju treba dodati da je na poluvremenu utakmice nastupila jedna od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda Lady Gaga.
(spagos)

Komentariši