Slike strave i užasa

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u cijelosti je nestalo nakon što su maksimalno iskorištene zalihe akumulirane vode. Postupak koji će vjerojatno imati dugoročne i katastrofalne ekološke posljedice. Sa nestankom jezera nestalo je i cjelokupno riblje bogatstvo, a prema procjeni ribarskih udruženja, radi se o oko dva miliona komada ribe. Jezero je nestalo za oko 40 dana, a pribljavanje je trajalo decenijama.
Mogu se vidjeti i nekada potopljeni nadgrobni spomenici
U dolini Neretve, između mjesta Konjic i Jablanica u Hercegovini, koju obično prekriva jezerska voda duboka do 80 metara, od kraja januara vidljivo je samo muljevito tlo, a na nekim lokacijama ponovo se mogu opaziti nadgrobni spomenici potopljeni 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je nastalo akumulacijsko jezero kao dio projekta gradnje brana i hidroelektrana na Neretvi.
Jablaničko jezero je vještačko akumulaciono jezero, nastalo 1953. godine nakon izgradnje brane na rijeci Neretvi i prostiralo se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, dužine oko 30 kilometara, a najveća dubina bila je oko 80 metara. Nalazi se pet kilometara uzvodno od Jablanice.

(izvor:portali)



Jablaničko jezero donedavno:








(spagos)

Komentariši