Trenutak mira u paklu na zemlji – Roman od jednog snimka

Fotografija 70-godišnjeg muškarca koji u čarapama i sandalama sjedi na svom krevetu u razrušenoj spavaćoj sobi u Alepu dok puši lulu uz stari gramofon prizor je koji najbolje oslikava svu destrukciju ovog nekada veleljepnog sirijskog grada i duše njegovog stanovništva.
Sivilo koje prati ovaj građanski rat ogledalo se u mnogim fotografijama dosad, njegove strahote opisivala je i sedmogodišnja djevojčica na Twitteru, ali i dječak čije je pismo pročitano na YouTube kanalu Bijele kuće. Pa ipak, prizor starca koji sjedi u svojoj srušenoj sobi usred bombardovanja i strahota izazvao je duboke emocije mnogih ljudi, pa i onih udaljenih hiljadama kilometara od Sirije.

"Trenutak mira u paklu na Zemlji", napisao je neko na Instagramu komentarišući fotografiju agencije France-Presse objavljenu u petak.

"Roman od jednog snimka", napisao je Ishaan Tharoor iz Washington Posta, a hiljade drugih korisnika društvenih mreža podijelilo je ovu fotografiju. Neki su se zapitali i kakva je priča čovjeka koji je na njoj prikazan.

Riječ je o Mohammedu Mohiedinu Anisu, poznatom i kao Abu Omar, iz grada u kojem je nekada lijepo živio. Fotograf Joseph Eid pronašao ga je kako živi u bijedi.

"Bio je bogat čovjek. Govori pet jezika. Studirao je medicinu, putovao u Italiju i imao privatni biznis", kazao je Eid. Ovaj 41-godišnji fotograf dobro zna šta rat može učiniti od života ljudi. Radio je u Iraku, na svrgavanju Moamera Gadafija u Libiji i svih šest godina pratio sirijske horore.

Starac s njegove fotografije ostao je sam u domu u kojem su živjeli njegovi preci. Dvije supruge i osmero njegove djece napustili su Alep bježeći od rata. Fotografu je u januaru pokazao nekada veliku kolekciju američkih vintage automobila koje je veoma volio.

"Kada jedan od mojih automobila bude pogođen, osjećam se kao da sam stradao ja ili neko od mojih najmilijih", priznao je.

Sada kad je njegovo naselje u ruševinama, automobili su uništeni, a dijelovi kuće u kojoj živi dijelom sravnjeni sa zemljom, Anis ipak kaže: "Ništa me neće spriječiti da sve ponovo izgradim, da ponovo živim. Ovdje sam rođen, ovdje ću i umrijeti".

(klix.ba)

Komentariši